"Dupa acest proces de acreditare, mai multe spitale si-ar putea schimba profilul, din spital de urgenta in clinic, ba unele unitati sanitare ar putea chiar sa dispara. Speram ca pana in toamna sa definitivam toate criteriile dupa care vor fi acreditate aceste spitale si speram ca dupa 1 ianuarie 2010 sa incepem acest proces, care va de durata", a completat Aurel Nechita.

Oficialul din Ministerul Sanatatii a declarat ca exista mai multe modele de acreditare a spitalelor, primite atat din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si din partea expertilor americani. "Avem mai multe oferte de a constitui aceste criterii si analizam cu atentie toate propunerile", a spus Nechita.

Potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, aflata in subordinea prim-ministrului, ar putea fi coordonata de oficialii din Sanatate. Prin trecerea acestei comisii de acreditare in subordinea Ministerului Sanatatii s-ar putea controla modul de respectare a criteriilor de acreditare si calitatea serviciilor de sanatate din spitale.

Astfel, conform proiectului de act normativ, din Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor vor face parte reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Presedintiei, Guvernului, Academiei Romane, Colegiului Medicilor din Romania, Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.

Initial, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor a fost infiintata in anul 1999, insa pana acum nu s-au elaborat criteriile care stau la baza acreditarii unui spital din Romania.