Presedintele Projust a precizat ca nu a putut fi stabilita o data pentru declansarea grevei generale, deoarece nu poate avea loc o astfel de greva in perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Teleman a spus ca decizia a fost luata in principal din cauza lipsei finantarii instantelor, in conditiile in care Ministerul Justitiei a anuntat, saptamana trecuta, ca instantele nu vor mai fi primi bani, nici macar pentru utilitati, incepand din 1 iunie.

Astfel, liderii Projust au hotarat, marti, in unanimitate, declansarea grevei generale in justitie.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pe 11 mai, dupa intalnirea de la Ministerul Muncii cu reprezentantii Projust, ca discutiile pe marginea problemelor invocate de personalul auxiliar vor continua si ca activitatea in instante ar trebui sa se desfasoare normal. Pozitia ministrului a fost sustinuta, atunci, si de presedintele Projust, Stefania Teleman, care a afirmat ca asteapta sa vada ce propuneri vin din partea ministerului referitoare la plata drepturilor salariale.

Catalin Predoiu a spus ca solutiile in acest caz nu tin de Ministerul Justitiei, dar ca exista posibilitatea sa ajunga la un acord cu federatia Projust. Acest acord ar fi presupus infiintarea unui grup de lucru privind constituirea unui ordin al grefierilor, dar si gasirea de solutii referitoare la plata orelor suplimentare si a drepturilor salariale. De asemenea, Catalin Predoiu a mai declarat ca acest conflict ar trebui discutat de personalul auxiliar din justitie cu angajatorii, in speta curtile de apel.

Personalul auxiliar din justitie a declansat in data de 11 mai, intre orele 10.00 si 12.00, o greva de avertisment, dupa mai multe proteste spontane la instantele din toata tara.