In primul trimestru din acest an, Vama a retinut 22 milioane de tigarete, nivel similar celui din acelasi interval din 2008, insa numarul retinerilor pe zi a crescut datorita intaririi controlului la frontiere, a declarat miercuri directorul adjunct din Autoritatea Nationala a Vamilor, Dorel Fronea. El a precizat ca anul trecut au fost retinute 117 milioane de tigarete.

Fronea a admis ca, odata cu majorarea accizei, contrabanda poate creste, insa a mentionat ca aceasta evolutie ar avea loc doar daca statul nu ia nicio masura pentru a opri acest fenomen.

"Nu se va ajunge niciodata ca un pachet din doua existente pe piata sa provina din comertul ilicit de tigari. Cresterea accizei poate determina marirea contrabandei, insa statul a luat deja masuri pentru a o diminua", a precizat directorul adjunct din cadrul Directiei de Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale din ANV.

Printre acestea se numara ordonanta de urgenta 33/2009, prin care a fost definita mai bine infractiunea de contrabanda si sanctiunile aferente, precum si masurile de confiscare a autovehiculului care transporta tigari de contrabanda si de supravegherea mai atenta a duty-free-urilor, explica NewsIn.

"Retelele de contrabanda transporta tigaretele in cisterne, barci, diferite tipuri de autoturisme, ascunse in coltare de beton sau blaturi de pizza. Acestea sunt foarte bine organizate si castiga atat de mult din vanzarea de tigari de contrabanda provenite din tari din afara UE catre state din spatiul comunitar, incat ar fi in stare sa te lase sa prinzi opt camioane numai ca sa poata trece cu doua", a spus comisarul sef al Politiei de Frontiera, Marin Turica, in cadrul seminarului "Imbunatatirea cadrului de reglementare si administrare in domeniul accizelor pentru tutun si produse din tutun, in vederea diminuarii distorsiunilor pietei", desfasurat de Camera Consultantilor Fiscali (CCF).

De altfel, potrivit acestuia, la nivelul anului 2006, o mie de tigarete costau in Republica Moldova si spatiul ex-sovietic intre 7 si 11 euro, in Romania - 33 euro, in Franta, Italia si Germania -circa 259 euro, iar in Marea Britanie si statele nordice - 359 euro. In prezent, sumele vehiculate sunt mult mai mari, a adaugat el.