Majoritatea diferentelor intre cele doua sisteme judiciare, roman si austriac, sunt legate de statutul magistratilor apartinand celor doua tari.

Va prezentam o lista cu puncte prezente in organizatia sistemului judiciar austriac, care nu sunt aplicate in cel romanesc:

  • 1. magistratii austrieci se bucura de un statut caracterizat de stabilitate si previzibilitate;
  • 2. legislatia austriaca sufera rare modificari astfel incat in aceasta tara exista premisele unei practici judiciare stabile;
  • 3. munca judecatorilor austrieci este normata, iar fiecare dintre acestia desfasoara o activitate de 1722 de ore/an;
  • 4. numarul mediu de cauze solutionate anual de judecatorii austrieci este de circa 10 ori mai mic decat cel solutionate de judecatorii romani;
  • 5. justitia austriaca beneficiaza de resursele financiare si materiale necesare ca actul de justitie sa se desfasoare in conditii optime.

Discutiile de la CSM au relevat insa si similitudini existente in organizarea celor doua sisteme judiciare cu privire la criteriile de recrutare a magistratilor precum si referitoare la nivelul inalt de pregatire profesionala a acestora.

Asociatia profesionala a magistratilor austrieci este singura constituita in Austria si cuprinde un procent de 97% din totalul magistratilor austrieci.