Actuala generatie de angajati din Romania, viitoarea generatie de pensionari, va avea cea mai mica pensie privata obligatorie din Europa de Est. Si asta din cauza faptului ca romanii au cea mai mica contributie din salariu la fondurile de pensii private obligatorii, au printre cele mai mici venituri, iar sistemul privat de pensii a fost introdus destul de tarziu. Astfel, daca in Romania contributia la sistemul de pensii private reprezinta 2% din salariu, in Ungaria aceasta ajunge la 8% din venit, in Bulgaria, la 5%, in Polonia, la 7,3%, in Slovacia, la 9%. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus in Ungaria in 1998, in Polonia in 1999, in Bulgaria in 2002, in Slovacia in 2005, iar in Romania abia in 2008, releva datele de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Structura investitiilor fondurilor de pensii private obligatorii releva faptul ca in aceasta perioada de criza Romania are cel mai sigur sistem de pensii din Europa de Est.

Spre exemplu, 97,65% din banii fondurilor de pensii din tara au fost investiti in instrumente cu venit fix (obligatiuni, bonuri de tezaur), 1,85% in actiuni si doar 0,51 in participari la fondurile mutuale. La polul opus se afla Ungaria, unde cota investitiilor in instrumente cu venit fix este de 60,18%, 16,06% din bani sunt investiti in actiuni si 23,60% in fonduri mutuale.