Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat joi cererea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de revocare a generalului Dan Voinea din functia de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, pe motive de management defectuos si pentru neglijenta in instrumentarea dosarelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, dosare in care fostul presedinte Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala la inceputul saptamanii. „Daca se incepe urmarirea penala fata de persoane decedate, dupa implinirea termenului de prescriere sau pentru fapte neprevazute de Codul penal, ce alta solutie puteam adopta?“, a explicat procurorul general Laura Codruta Kövesi. Paralel, CSM a declansat si actiunea disciplinara fata de Dan Voinea, pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta, fapt care, daca se confirma, poate conduce la excluderea sa din magistratura, conform statutului magistratilor.

Dan Voinea a declarat la iesirea din sedinta CSM ca i se pare inutila revocarea sa din functie, intrucat mandatul sau expira oricum luna viitoare.
El si-a mai anuntat intentia de a se pensiona. „Nu am ce sa-mi reprosez. Mi-am dedicat munca victimelor mineriadelor, asa ca, daca am indraznit sa ma iau de Iliescu, trebuia sa fiu schimbat“, a declarat Voinea pentru Cotidianul. El nu a reusit insa o explicatie convingatoare pentru faptul ca intr-o rezolutie de incepere a urmaririi penale din 2005 a trecut o fapta care nu era incriminata in 1990, ci a fost introdusa in Codul penal abia in 1996, respectiv raspandirea de informatii false in masura sa submineze puterea de stat.