Stratul de zapada la Balea Lac-Cota 2000 masoara 239 cm, din care peste 30 de centimetri zapada proaspata, tip pulver, iar in urmatoarele zile sunt asteptate ploi care pe alocuri, pot depasi 50 l/mp si care pot modifica substantial nivelul de risc, transmite corespondentul NewsIn.

Punctual, in zonele cu acumulari de vant, gradul de risc poate ajunge la gradul 5, cel maxim. Aceasta se datoreaza faptului ca stratul proaspat nins, tip pulver, va fi ingreunat de ploaie si ninsoare umeda, actionand ca o suprasarcina peste stratul vechi, provocand alunecarea, se mai arata in comunicatul salvamont. Temperaturile la peste 2.000 de metri vor fi cuprinse in intervalul -6 la -2 grade Celsius.
Traseul principal de creasta, precum si traseele turistice care acced in creasta masivului Fagaras, indiferent de altitudine, raman inchise. Sunt deschise traseele pana la altitudinea de 1.500 metri (respectiv limita padurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, masivul Ghitu si in masivul Iezer Papusa.

Turistii au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarna: lopata, sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Este interzisa iesirea in golul alpin.

Nu se recomanda traversarea vailor abrupte, chiar situate in paduri, pentru ca acestea se pot activa si declansa avalanse.

Sfatul Salvamont Arges pentru cei care isi vor petrece sejurul in zone apropiate de golul alpin, este sa nu incerce sa urce in zonele nerecomandate si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National SALVAMONT.