Virusul identificat a fost asociat cu epidemii de severitate moderata in America de Nord in sezonul 2007-2008 si in unele parti ale emisferei sudice in perioada de iarna 2008. Tipul de virus identificat este continut in compozitia vaccinului antigripal administrat in Romania.

In Romania, numarul de infectii respiratorii si gripa se situeaza sub valorile maxime asteptate (calculate pe ultimele cinci sezoane neepidemice). Astfel, au fost raportate in prima saptamana din 2009 un caz clinic de gripa, 15.818 cazuri de infectii acute respiratorii superioare si 7.350 cazuri de pneumonii. Cele mai multe cazuri noi de infectii respiratorii, cat si de pneumonii s-au inregistrat la copii din grupa de varsta 0-4 ani. Infectiile respiratorii au fost mai frecvente in judetele Iasi, Botosani, Covasna si Maramures, iar pneumonia in judetul Botosani.

Pana la data de 4 ianuarie, la nivel national, Ministerul Sanatatii a realizat, gratuit, vaccinarea antigripala a 3.032.665 de persoane, din grupele de risc, ceea ce inseamna aproximativ 97% din totalul dozelor de vaccin achizitionate de autoritatile sanitare.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie 2008, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3,1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza