Manifestarea este organizata de ICR Venetia in colaborare cu Asociatia Culturala "Columna" din Padova si Asociatia "Prietenii Romaniei". La vernisaj vor vorbi despre activitatea si creatia lui Marcel Chirnoaga prof. Grigore Arbore Popescu, istoric de arta si cercetator la Centrul National al Cercetarii Stiintifice din Italia, criticul de arta Umberto Marinello si curatorul expozitiei, arhitectul italian Salvatore Scilipoti.

ICR Venetia a gazduit de mai multe ori opere si expozitii din creatia pictorului roman.

De asemenea, in primavara anului 2005, Primaria orasului Padova si Asociatia "Prietenii Romaniei", au organizat Galeria "La Rinascente", o retrospectiva Marcel Chirnoaga, considerat cu acel prilej de criticii de arta drept cel mai mare grafician al ultimelor decenii. Tot atunci a fost expusa ultima sa capodopera - "Apocalipsa Sfantului Ioan".

In 1999, cu ocazia manifestarii intitulate "Dante in Romania", lui Marcel Chirnoaga i s-a decernat la Ravenna "Medalia de aur" pentru cele 21 de gravuri ilustrand "Infernul" din capodopera "Divina Comedie".
Marcel Chirnoaga este singurul artist plastic roman ale carui lucrari constituie obiectul unei teze de doctorat in istoria artei. Lucrarea de doctorat a fost scrisa de Platon Kirscher si a fost prezentata, in 2000, la Universitatea din Koln.

Sculptor, grafician si scenograf, Chirnoaga s-a nascut la 17 august 1930, la Busteni, Prahova. In 1952, a absolvit Facultatea de Matematica si Fizica a Universitatii din Bucuresti, studiind arta plastica in particular.