"O deficienta extrem de grava descoperita de catre inspectori arata cum trei aparate de masurare a concentratiei de metan din subteran, testate in acelasi loc de munca din mina, in loc sa arate aceeasi valoare de gaz, aratau concentratii de metan total diferite", a declarat Ileana Bodea, seful Serviciului de Sanatate si Securitate in Munca Petrosani.

ITM a finalizat ancheta in cazul exploziilor de la Petrila, dar asteapta finalizarea expertizei tehnice efectuata de Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - INSEMEX Petrosani. "Noi am finalizat partea noastra de ancheta si cam stim ce s-a intamplat. Asteptam doar finalizarea expertizei tehnice de catre INSEMEX”, a declarat Ileana Bodea.

Rezultatele investigatiilor efectuate in urma exploziilor de la Petrila vor fi cunoscute abia dupa 15 februarie, data pana la care ar putea fi finalizata expertiza tehnica ce stabileste cauzele care au dus la producerea accidentului de munca de la Petrila. In baza expertizei efectuate de INSEMEX, inspectorii ITM si procurorii ii vor putea trage la raspundere pe vinovati.

In mina Petrila s-au produs, in data de 15 noiembrie, doua explozii in urma carora si-au pierdut viata 13 persoane, iar alte 17 au fost ranite. Prima explozie, soldata cu opt morti, a avut loc in jurul orei 14.50, in abatajul 431, cota 250. Din primele cercetari s-a stabilit ca deflagratia s-a produs ca urmare a unei acumulari de gaz metan in subteran. O noua deflagratie s-a produs, in aceeasi zona, in jurul orei 18.40, patru salvatori minieri pierzandu-si viata.