Astfel, procuroarea Alina Simona Catana de la Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt a fost exclusa din magistratura pentru absente nemotivate de la serviciu in mod repetat si Gabriel Salontai, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Tarnaveni, a ramas fara 15 % din salariu timp de o luna, pentru ca a intervenit pentru solutionarea unor cereri, precum si pentru imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror. Procurorul Salontai a mai fost sanctionat si pentru "desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu", se arata intr-un comunicat al CSM.

"Conform articolului 98 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, judecatorii si procurorii raspund disciplinar pentru abaterile de la indatoririle de serviciu si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei", se precizeaza in comunicat.

Impotriva acestor hotarari se poate exercita recurs in termen de 15 zile de la comunicare, recurs care va fi solutionat de Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.