Cercetarea „Atitudini fata de munca in Romania”, efectuata de Fundatia SOROS, arata ca, in pofida celor 20 de ani trecuti de la caderea comunismului, obiceiurile romanilor in materie de munca s-au conservat.
Astfel, ei isi doresc in proportie de 88% sa fie angajati si numai 12% doresc sa ajunga patroni, 75% viseaza la un loc de munca sigur, iar 65% vor un venit mare.

Mircea Comsa, unul dintre autorii studiului, afirma ca „aparitia pe primul loc a nevoii de siguranta a locului de munca tine de experienta relativ recenta a disponibilizarilor din companiile foste de stat sau privatizate”.

Cu toate acestea, numai 10% din angajati spun ca locul de munca pe care il au este bine platit si ofera sanse mari de promovare. O treime dintre angajati lucreaza in firme de stat si doua treimi in firme private cu capital romanesc.

Cel mai mult lucreaza angajatii din institutiile private cu capital romanesc - 9,18 ore pe zi, in medie, fata de 8,57 ore angajatii din cele cu capital mixt si numai 8,26 ore, angajatii din institutiile de stat.
Proportia celor care declara ca se intorc de la slujba foarte obositi este de 53%. Procentul este mai mare in cazul celor care lucreaza in institutii private romanesti - 57%, fata de numai 47% din angajatii in institutii de stat.

Comparativ cu alte tari, Romania ocupa locul 4 din 33 de tari in ceea ce priveste procentul de angajati care se intorc epuizati de la munca. Singurele tari unde exista un procent mai mare sunt Ungaria - 54%, Africa de Sud - 55% si Bulgaria - 61%.

Tarile cu procentul cel mai mic de persoane stresate de locul de munca sunt Flandra (regiunea de nord a Belgiei) - 27%, Finlanda - 30%, Elvetia - 31%, Taiwan - 32% si Cipru - 33%.

Barbatii, mai multumiti decat femeile

Chiar daca muncesc mai multe ore, angajatii din firmele private declara ca au un program mai flexibil si pot mai usor sa plece de la serviciu pentru a-si rezolva o problema personala.

„Din totalul celor care se declara complet sau foarte multumiti de locul de munca, barbatii au un grad de satisfactie ceva mai mare comparativ cu femeile.

Satisfactia tinde sa creasca pe masura ce creste varsta, nivelul de educatie si clasa sociala, este maxima in cazul patronilor (58% sunt foarte sau complet multumiti de locul lor de munca) si ceva peste medie in Bucuresti“, se mai arata in raport.