Programul, adoptat prin hotarare de guvern, are in vedere digitizarea si stocarea resurselor culturale corespunzatoare patrimoniului scris, cultural mobil si imobil, patrimoniului audiovizual si patrimoniului arhivistic. Selectia documentelor care urmeaza a fi digitizate va fi realizata pe baza unor criterii cum ar fi valoarea documentara, prezervarea documentelor originale si reprezentativitatea pentru un anumit domeniu.

Principalele obiective ale programului sunt cresterea numarului de resurse culturale reprezentative digitizate, diversificarea si conservarea acestora, dar si cresterea gradului de accesibilitate a publicului utilizator de internet la resursele culturale nationale.

Banii necesari pentru derularea programului vor fi asigurati de la bugetul de stat, precum si din fonduri externe rambursabile si nerambursabile.

Pe 20 noiembrie, Comisia Europeana (CE) a lansat biblioteca virtuala Europeana, care, in 2010, ar urma sa intreaca, dupa numarul de opere, Google Book Search si sa devina, astfel, cea mai mare de acest fel din lume, cu peste 10 milioane de carti, inregistrari si imagini, relateaza AFP, biblioteca din care va face parte si Biblioteca Digitala a Romaniei.

Prototipul bibliotecii Europeana poate fi accesat la adresa de internet www.europeana.ro.