Sase ani, din care vara de vara cate trei luni in soare torid, i-au trebuit unei echipe de peste 30 de cercetatori pentru a sapa si a scoate la suprafata neoliticul de pe malul Dunarii. Ajutati de Institutul de Arheologie de la Berlin, cercetatorii romani de la “Vasile Parvan” au scos din pamant peste 6.000 de obiecte din piatra, os, corn, lut, cupru si ceramica. Au reconstituit astfel o veriga lipsa din cultura neolitica Gumelnita, una dintre cele mai stralucite civilizatii din ultima jumatate a mileniului 5 i.Hr. Si au prezentat rezultatele marti, in cadrul conferintei “Pietrele vorbesc”, gazduita de Institutul Cultural Roman.

“E vorba de o asezare din epoca neolitica cu mai multe ansambluri in jurul unui ansamblu central, o asezare de tip tell, localizata undeva la est de Giurgiu”, traseaza pentru Cotidianul concluziile sapaturilor Daniel Spanu, membru al echipei de cercetare din cadrul Institutului de Arheologie “Vasile Parvan”.
Casele neolitice respectau destul de fidel logica unei comunitati de azi: erau despartite de ulite inguste, de pana la un metru si jumatate latime, cu unele locuinte construite la inaltime, care reprezentau centrul vietii acelei comunitati, fiind, probabil, folosite ca spatii de depozitare.

Potrivit unei alte membre a echipei romanesti, Meda Toderas, citata de MEDIAFAX, pana in prezent au fost cercetate patru astfel de case; aici si pe ulite s-au gasit circa 5.300 de artefacte din piatra, os, corn, lut, cupru si Spondylus - un melc din Marea Mediterana. Au mai fost scoase la suprafata topoare, varfuri de sageti, unelte de ascutit sau lustruit, ace de pescuit, statuete, figurine, plus 800 de vase de ceramica, lustruite si decorate cu desene geometrice sau care imita valurile.