Astfel, testarea universala pentru depistarea HIV ar putea deveni un control medical de rutina, precum masurarea colesterolului. Diagnosticarea intr-un stadiu incipient al bolii si tratamentul imediat cu medicamente antiretrovirale va duce, potrivit cercetatorilor, la scaderea ratei de incidenta HIV/SIDA de la 20 la mie, la doar unul la mie, in doar zece ani.

In acest moment, testarea si tratamentul pentru HIV sunt considerate ca fiind neregulate. Trei milioane de bolnavi primesc tratament, in timp ce numarul tuturor celor ar avea nevoie de ingrijire este estimat la 6,7 milioane.

La nivel mondial exista 33,2 milioane de persoane care traiesc cu HIV/SIDA, din care peste 420 000 de copii au fost infectati doar in cursul anului 2007. In Romania, sunt inregistrate peste 11.000 de cazuri, din care peste 8.000 sunt tineri, potrivit Compartimentului pentru Monitorizare si Evaluare a infectiei HIV/SIDA in Romania din Institutul “Matei Bals”.

Marti, 2 decembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta anti SIDA, in Piata Universitatii din Capitala, va fi montat un panou urias, pe care va fi scris, cu sute de prezervative, cuvantul SIDA. Fiecare persoana care va trece pe langa panou va fi invitata de voluntarii Crucii Rosii sa dezlipeasca un prezervativ. Actiunea face parte din campania „Adevarul despre SIDA. Transmite-l mai departe!”, o campanie mondiala impotriva discriminarii si stigmatizarii persoanelor afectate de HIV/SIDA, initiata de Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.