Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a declarat pentru NewsIn ca Romania nu a obtinut inca derogarea de trei ani pentru aplicarea procedeului de asomare a animalelor inainte de sacrificare. Derogarea ar fi fost necesara intrucat in Romania numarul porcilor crescuti in gospodarii este mult prea mare fiind estimat la circa doua milioane de capete. "Nici o tara din Europa nu creste porcine la nivelul la care o face Romania, deci nu ai cum sa contolezi daca 2 milioane de oameni respecta normele", a declarat pentru NewsIn Radu Roatis.

Sarcina asomarii animalelor nu mai revine insa veterinarilor asa cum s-a intamplat anul trecut. Acum, oricine cunoaste instructiunile de utilizare a dispozitivului de asomare poate face acest lucru.

O alta noutate aparuta in acest an este aceea ca spre deosebire de anul trecut, controlul nu va mai fi facut de catre inspectorii veterinari, ci de catre primari.

Comisia Europeana a precizat in urma cu un an ca asomarea este obligatorie inaintea sacrificarii animalelor si a cerut Romaniei sa intocmeasca un plan de actiune pe o perioada de trei ani, care sa aiba ca rezultat imbunatatirea situatiei.