- Sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora.

- Sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar.

- Sa renunte la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic.

- Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

La om, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.

Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale, insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie.

Boala nu se transmite interuman.