Managerul Institutului "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a aproximat ca, in primele luni ale anului 2009, se vor tine primele cursuri in cadrul academiei.

Academia de HIV/SIDA este formata din pavilioane cu amfiteatre, destinate cursurilor si sedintelor, si spatii de cazare pentru specialistii din tarile vecine.

''In Romania, tratamentul HIV/SIDA este gratuit, ceea ce nu se intampla in foarte multe tari. Rezultatele tarii noastre privind managementul HIV/SIDA sunt luate drept exemplu si apreciate de multe tari europene", a declarat Nicolaescu, cu ocazia aniversarii a zece ani de existenta a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, in Romania, la sfirsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7.719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Dintre totalul pacientilor infectati, 6.603 sunt in tratament antiretroviral.