Scopul mesei rotunde, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, a fost acela de a gasi solutii si modalitati pentru constructia unei imagini reale, pozitive, a comunitatii romane din Italia, se arata intr-un comunicat de presa.

"Relatia dintre Italia si Romania „este un caz unic in Europa. Este o situatie in care doua popoare se intersecteaza", a afirmat Stefano Ronaldo, profesor de politici publice in comunicare, la universitatea IULM din Milano.

Stefano Rolando, profesor la Universitatea IULM din Milano a subliniat ca in imaginarul colectiv international, ceea ce conteaza nu este cum este cunoscuta o tara, ci cum este simplificata, iconizata imaginea ei. Romania nu a reusit sa gaseasca aceasta forma simplificata, iconizata a ei insasi, si de aceea nu este luata in considerare in imaginarul colectiv international este opinia profesorului italian.

Pe de alta parte, Serban Stati, scriitor, eseist si traducator, fost ambasador al Romaniei in Italia a firmat ca in acest moment, "Imaginea romanilor din Italia nu este o criza, ci este o evolutie". Problema de imagine a comunitatii romane din Italia este una noua, datand din perioada cand romanii au inceput sa vina in numere tot mai mari in Italia, iar populatia imigrata nu a fost una omogena, cuprinzand si raufacatori.

"Nu este ca si cum putem schimba de la o zi la alta imaginea romanilor pe care am vazut-o cu totii in ofensivele din presa, din comportamentele ofensive din Italia, care au avut si in Romania ecouri la fel de negative", a subliniat si Serban Stati, scriitor, eseist si traducator, fost ambasador al Romaniei in Italia.

Este nevoie de organizarea unui observator permanent al situatiei comunitatii romanesti din Italia, pentru a putea interveni atunci cand apar probleme, a subliniat Stati.