Lumea medicala nemteana a intrat in panica, dupa ce un barbat de 45 de ani a murit de Antrax, 33 de cadre sanitare avand contact cu acest pacient. Pacientul a fost adus saptamana trecuta din comuna Roznov la Spitalul Judetean din Piatra Neamt. Barbatul avea in aparenta doar o plaga intepata la una din maini, lucru care i-a derutat pe medici. "Duminica, de Paste, nu avea nimic! S-a zgariat probabil cand a muls oile si una bolnava a avut contact cu degetele lui. I s-a umflat toata mana si l-am dus la spital", a declarat Ion Cioineag, fratele victimei. Omul a decedat la scurt timp dupa internarea in spital, spre surprinderea cadrelor medicale. Ieri dimineata, diagnosticul de deces a confirmat vestea pe care acestea si-o doreau cel mai putin: pacientul era infectat cu antrax.

Masuri de securitate

Directia de Sanatate Publica (DSP) a luat imediat masuri de securitate. A fost demarata o ancheta epidemiologica, au fost arse toate materialele sanitare folosite in acest caz, iar persoanele care au intrat in contact cu barbatul au fost vaccinate. "S-au depistat toate persoanele care au venit in preajma pacientului, atat in spital, cat si in familie si in colectivitatea unde lucra, la o stana, s-au facut dezinfectii in anexele gospodaresti, la domiciliu si la stana si in toate spatiile spitalului unde a primit ingrijiri medicale. In spitalul judetean sunt in profilaxie 33 de persoane", a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, reprezentant DSP.

Potrivit acesteia, antraxul este un virus extrem de periculos, care se poate lua atat prin contact direct de la animale bolnave sau din pamant, cat si pe calea aerului. Acesta suprainfecteaza plagile deja existente si ataca atat sistemul respirator, cat si pe cel digestiv.

Pericolul contaminarii este extrem de mare, deoarece bolnavul a fost investigat si operat in trei sectii: chirurgie, chirurgie plastica si reanimare. Medicii au intrat in panica. "Normal ca ne-am alarmat destul de tare vizavi de pericolul pe care-l pune astfel de caz cu grad mare de contaminare", a marturisit dr. Iosif Koszeghi, medic in cadrul spitalului judetean.

Medicii au luat masuri speciale si in privinta cadavrului. "La laboratorul de anatomie patologica se va face o imbalsamare cu formol intr-o cantitate mai mare, formolul fiind o solutie care poate anihila virulenta germenului. Transportul se face in sicriu sigilat. Sicriul batut in cuie va fi ingropat la o adancime de cel putin patru metri sub pamant, intr-o groapa cu var cloros", a precizat dr. Cristina Ilie, seful Laboratorului de Anatomie Patologica Neamt. Acesta este cel de-al doilea caz de antrax din judetul Neamt in ultimii 10 ani.