Pentru a putea preda cursul optional de Istoria comunismului, care va fi accesibil liceenilor incepand din septembrie, profesorii vor lua, mai intai, ei insisi lectii, de la cercetatorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), care au redactat manualul cursului.

La cursuri vor participa 30 de profesori de istorie, care vor deveni, la randul lor, formatori ai IICCR, pe probleme de didactica a predarii comunismului. Profesorii vor fi alesi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, in functie de rezultatele avute in acest demers stiintific. Urmatorul curs se va desfasura in prima jumatate a anului 2009 si va avea in vedere formarea unui numar de 100 de profesori de istorie.

Manualul care va fi folosit la curs, realizat de sase cercetatori din cadrul IICCR, ii are ca referenti pe Stelian Tanase si pe Neagu Djuvara.

Pe 24 iulie, Ministerul Educatiei a anuntat ca, din anul scolar 2008-2009, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea alege sa studieze, la cursurile optionale, istoria comunismului romanesc. Ulterior, profesorii si elevii care au participat la Scoala de Vara de la Sighet au cerut ministerului ca studiul represiunii comuniste sa fie obligatoriu in liceu, iar Istoria Romaniei sa fie inclusa, din nou, intre probele impuse la examenul de bacalaureat.