Actiunea a fost menita sa previna si sa informeze consumatorii despre noile reglementari privind taxarea pungilor din material nebiodegradabil, distribuite in prezent gratuit de comercianti. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate de Executiv pe 27 august 2008, o taxa de 20 de bani per ambalaj (punga) nebiodegradabil va fi perceputa de la 1 ianuarie 2009. Pe termen lung, masura are drept scop diminuarea consumului de astfel de ambalaje la nivel national.


„Este foarte important sa stim daca vrem sa ramanem in istorie ca o civilizatie adevarata sau ca o civilizatie a pungii de plastic. Ceea ce speram, de fapt, este ca romanii sa revina la folosirea mult ravnitei sacose atunci cand isi fac cumparaturile. Salut si sprijin aceasta initiativa si sper sa vad cat mai multi oameni folosind ambalaje biodegradabile sau macar reutilizandu-le pe cele din plastic”, a declarat Directorul MaiMultVerde, Dragos Bucurenci.

Scopul normei recent adoptate este de „a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile".

Intrucat nu exista, momentan, parghii legale pentru interzicerea ambalajelor care nu sunt biodegradabile, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile incearca sa obtina acordul voluntar al marilor retaileri, pentru ca acestia sa distribuie gratuit sau la un pret cat mai mic ambalaje din material biodegradabil cu incepere de la 1 ianuarie 2009. De asemenea, se incearca informarea si educarea populatiei pentru ca aceasta sa se obisnuiasca sa utilizeze ambalaje biodegradabile.

Conform MMDD, prima tara care a introdus suprataxarea pentru ambalajele din plastic este Irlanda, in 2002. Masura a determinat, la doar un an de la introducere, o scadere cu 80% a consumului de pungi de plastic ( de la 1,2 miliarde de pungi de plastic la 230 milioane anual).