Filmul castigator, recompensat, pe langa trofeu, cu 10.000 de dolari, prezinta povestea unei familii, intr-o comunitate de menoniti din nordul Mexicului, cu actori mexicani, canadieni si rusi, care chiar apartin acestei grupari de credinciosi.

Actorul Cornelio Wall, care interpreteaza personajul principal al peliculei, Johan, a multumit pentru premiu in numele intregii echipe, printr-o inregistrare transmisa la gala "Anonimul". In "Lumina tacuta", Johan se afla in plina criza maritala cu sotia sa, Esther, si are o relatie cu Marianne, incalcand astfel legile Domnului. Filmul se compune din cadre lungi, actiunea are un ritm lent, punandu-se accentul pe latura vizuala.

Selectionerul sectiunii de lungmetraj, Ludmila Cvikova, a spus, intr-un interviu acordat NewsIn, ca "Lumina tacuta" este “o capodopera” si ca regizorul Carlos Reygadas isi continua ascensiunea cu aceasta pelicula. “Lumina tacuta” a obtinut Premiul juriului la Cannes, anul trecut, si s-a numarat printre nominalizarile la Palme d'Or.

In cadrul galei de inchidere de sambata seara, care a avut loc in camping, in Satul Filmului din Sfantu Gheorghe, au fost anuntati toti castigatorii festivalului, desemnati de juriile sectiunilor de lungmetraj si scurtmetraj, dar si de public. Juriul sectiunii de lungmetraj a fost prezidat de regizorul polonez Krzysztof Zanussi si i-a inclus pe actrita Laura Vasiliu, criticul bulgar Bojidar Manov, producatorul german Joachim von Vietinghoff si pe scenaristul si producatorul Lucian Georgescu. Din juriul sectiunii de scurtmetraj au facut parte regizorul Adina Pintilie, distribuitorul Constantin Fugasin si regizorul spaniol David Casals Roma, care a fost si presedinte.

Regizorul Radu Muntean a castigat Premiul pentru regie, in valoare de 5.000 de dolari pentru “Boogie”. Dupa ce a avut premiera mondiala la Cannes, in cadrul sectiunii Quinzaine des Realisateurs, "Boogie" a fost apoi prezent la cel de-al doilea festival de clasa A, Karlovy Vary. Premiera romaneasca a avut-o la TIFF, urmand proiectii la festivalurile de film de la Munchen si Ierusalim. Aflat in competitia oficiala a Festivalului de film de la Palic (Serbia), la sfarsitul lunii iulie, "Boogie" a fost recompensat cu Premiul special al juriului.

Povestea din "Boogie" este o paralela credibila intre entuziasmul trecutului si responsabilitatile prezentului. Plecat cu sotia Smaranda (Anamaria Marinca) si cu copilul lor de patru ani, Adrian (Vlad Muntean, fiul regizorului), la mare, in minivacanta de 1 mai, Bogdan Ciocazanu (Dragos Bucur) se intalneste intamplator cu cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica), la data si locul de care ii leaga cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinerete. E o intalnire cu vremurile bune, atunci cand viata era frumoasa si fara responsabilitati. Acum, insa, lucrurile s-au schimbat, diferentele dintre ei s-au marit, iar prietenia nu mai poate fi o relatie care se bazeaza doar pe gusturi comune la femei, bautura si echipe de fotbal.

Coproductie MultiMedia Est si Antena 1, sustinut de Centrul National al Cinematografiei, "Boogie" este scris de Radu Muntean, Alex Baciu si Razvan Radulescu. Filmul va intra in circuitul cinematografelor din tara pe 19 septembrie.

Premiul pentru imagine a fost obtinut de pelicula “Oul” (“Egg”) din Turcia, in regia lui Semih Kaplanoglu. Pelicula prezinta parcursul intoarcerii la origine si al regasirii de sine a poetului Yusuf, care, dupa moarta mamei sale, revine in satul natal, unde se intalneste cu "fantome" ale tineretii sale, dar si cu o ruda indepartata, Ayla. Aceasta il va insoti intr-o calatorie la mormantul sfant, prin care Yusuf trebuie sa indeplineasca ceea ce mama sa, murind, nu a mai apucat sa faca.

Juriul a acordat si un premiu special actorului Ali Suliman, pentru rolul din “Livada cu lamai”. Filmul spune povestea unei vaduve palestiniene, a carei livada de lamai se afla pe granita dintre Israel si teritoriile ocupate. Autoritatile israeliene ordona ca livada sa fie taiata, considerand ca reprezinta un pericol pentru Ministrul Apararii din Israel, care locuieste in vecinatate, insa femeia va ajunge sa isi apere propria viata pentru a isi salva lamaii. Filmul a rulat in sectiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin si a castigat Premiul publicului.

Premiul publicului la "Anonimul", in valoare de 1.000 de dolari, a revenit filmului german “Valul” si a fost inmanat producatorului Joachim von Vietinghoff. Filmul este bazat pe un eveniment real petrecut, in 1967, intr-un liceu din California si transpus in Germania contemporana. Carismaticul profesor Rainer Wegner tine la o clasa de liceeni un curs despre autocratie si isi fascineaza discipolii impunand principii precum "unitate", "solidaritate" si "disciplina". Elevii se vor imbraca la fel, vor avea un logo si un salut de identificare si aparteneta la "Val", dar vor si adopta un anumit comportament in afara orelor de curs. Experienta dictaturii instituite de Wegner este una de dobandire a unei identitati, a sentimentului de apartenenta si a angajarii cu ceilalti in indeplinirea unui scop, dar duce si la persecutarea celor din afara "Valului" sau a membrilor initiali care ajung disidenti.

Cu scurtmetrajul “La drumul mare”, regizorul Gabriel Sarbu a castigat atat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, cat si pe cel din partea publicului. Filmul prezinta povestea unui hot care intra in masina unei femei pentru a-i fura geanta la semafor, insa, din cauza ca politia rutiera ajunge in zona, este obligat sa ramana in autoturism si chiar sa-i dea victimei sale lectii de condus, pana cand aceasta coboara din masina sa scape de el.

“Un portret al vietii obisnuite, un echilibru perfect intre drama si comedie”, a spus presedintele juriului sectiunii de scurtmetraj, David Casals Roma, care a primit anul trecut premiul publicului la Anonimul, motivand alegerea juriului pe care l-a prezidat in acest an.

Premiul "Ovidiu Bose Pastina" a revenit scurtmetrajului “Alumbramiento”, in regia lui Chapero-Jackson Eduardo, care spune povestea unei despartiri.

Juriul a mai acordat si doua mentiuni speciale animatiei slovace “Four”, de slovaca Sebestova Ivana , si scurtmetrajului britanic “True Colors”, de Elliot Barney. “Four” este o poveste plasata in anul 1937 - concertul pe malul marii al unui cantaret faimos se transforma intr-o tragedie care distruge vietile a patru femei, iar "True Colours" este o drama sociala despre un tata iubitor, dar violent, si despre lupta lui pentru a castiga increderea familiei.. Ludmila Cvikova a urcat pe scena pentru a primi acest premiu si a i-l inmana apoi regizoarei si si-a exprimat bucuria ca o productie slovaca a fost premiata.

Concursul de scurtmetraje realizate de amatori, aflat la prima editie, s-a desfasurat online, inainte de inceperea festivalului. Castigatoarea a fost Zvetlana Mirescu, din Bucuresti, cu filmuletul “Caterinca la concert”.

Actorul Marius Stanescu, prezentatorul gala de deschidere, a fost si amfitrionul festivitatii de premiere. Remarcand eclipsa de luna care s-a putut observa pe toata durata festivitatii, Marius Stanescu a spus ca este ca si cum "<<Anonimul:>> umbreste, pentru o seara, luna”.

Gala de premiere, desfasurata sub cerul liber, a fost urmata de un foc de artificii si de concertul trupei de blues Nightloosers. In timpul noptii, au avut loc, apoi, proiectiile lungmetrajului si scurtmetrajului castigatoare, astfel ca, si sambata spre duminica, sute de cinefili au petrecut o noapte alba in fata marelui ecran din camping.