"Conform legii, oricine vrea sa fie vanator in Romania sau sa detina arma de vanatoare, trebuie sa fie inscris intr-o asociatie vanatoreasca. Inclusiv parlamentarii. Pana acum am gasit 34 deputati si 8 senatori vanatori, dupa ce am trecut doar printr-un sfert din lista. Procentul, pana acum, este de 60%", a declarat, presedintele organizatiei, Florin Stoican.

Acuzatii

Dintre acestia, sase parlamentari detin si functii de conducere in AGVPS. Cei in cauza sunt: presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii speciale din Camera Deputatilor, Attila Kelemen (UDMR), care este si vicepresedinte al A.G.V.P.S, deputatul Filip Georgescu (PSD) - membru al Consiliului General al AGVPS, deputatul Gheorghioni Ionisie (PD-L), presedinte AJVPS Caras Severin, senatorul Ilie Sarbu (PSD) - membru al Consiliului General al AGVPS si deputatul Ion Dumitru (PSD) - membru AGVPS. "Dupa parerea mea, este vorba despre un conflict flagrant de interese, tinand cont ca asociatiile respective detin in gestiune fonduri de vanatoare prin preajma parcurilor", a spus Stoican.

Justificare

"Nu cred deloc ca este nepotrivit sa detin ambele functii. Vanatorii sunt cei mai buni protectori ai mediului, in plus, sunt direct interesati ca vanatul sa existe si peste zece ani, de exemplu", s-a aparat Attila Kelemen.

In luna martie, proiectul senatorului Tiberiu Prodan, de modificare a Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006 in sensul includerii unor prevederi ce permit vanatoarea in arii protejate - rezervatii si parcuri nationale - a fost retrimis spre reexaminare Senatului de catre presedintele Traian Basescu. In prezent, proiectul se afla, din nou, in dezbatere la Camera Deputatilor.

Prevederile respective apar in doua articole ale proiectului de lege:

Articolul 10 : ... 1) Vanatoarea se practica la speciile si in perioadele cuprinse in anexa 1; 2) Prin exceptie de la prevederile alin.1, vanatoare la pasari migratoare incepe pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii cu 15 zile mai tarziu decat in restul teritoriului Romaniei. 3) Vanatoarea se poate practica si la speciile cuprinse in Anexa 2, in conditiile stabilite de autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului si de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura

Articolul 12: ...Vanatoarea in parcurile nationale si in parcurile naturale este permisa numai in afara ariilor cu protectie integrala durabila, care se constituie si ca zone de liniste pentru fauna de interes cinegetic, in limita cotei de recolta avizate de consiliile stiintifice ale parcurilor pentru fiecare fond de vanatoare care se suprapune, partial sau total, unui parc national sau natural, anterior aprobarii acestora de administrator si cu respectarea tuturor conditiilor prevazute in planurile de management si in regulamentele ariilor naturale protejate, priortar vanatorilor care au domiciliul in unitatile administrativ - teritoriale aflate, total sau partial, in parcul national sau natural, dupa caz. ”

SPUNE NU VANATORII in parcurile nationale!

Poti semna aici petitia prin care se cere scoaterea articolelor incriminate din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic