Desi atit CCSB, cit si INSOMAR, in exit-poll-urile realizate, s-au grabit sa il pozitioneze pe Vasile Blaga drept favoritul numarul 1 pentru Primaria Capitalei, rezultatele oficiale de ieri au aratat o ierarhie inversa. Nici in privinta locurilor urmatoare, respectiv 3 si 4, institutele cu pricina nu au reusit estimari corecte, locul 3 anuntat de CCSB si INSOMAR ca revenindu-i lui Ludovic Orban fiind ocupat in realitate de candidatul PSD, Cristian Diaconescu. Situatia nu este una noua, neconcordanta cu realitatea a rezultatelor date de exit-poll-uri atingind maximul la alegerile din 2004, cind ambii candidati pentru prezidentiale au primit, in turul doi, procente egale, si anume 50. Faptul ca rezultatul votului a aratat cu totul altceva atunci, a generat o discutie despre veridicitatea datelor furnizate de acest tip de estimari. In contextul alegerilor pentru Primaria Bucuresti, discutia redevine de actualitate.

OFICIAL VS ESTIMAT. Rezultatele centralizate ieri de Biroul Electoral Municipal Bucuresti din 96,2% din sectiile de votare aratau clar ca prima optiune a bucurestenilor pentru Primaria Capitalei este Sorin Oprescu, urmat apoi de Vasile Blaga. Conform acestor date furnizate de BEM, independentul Sorin Oprescu a primit 30,2% din voturi, in timp ce Vasile Blaga se pozitionase pe locul doi, ce-i drept la foarte mica distanta, primind 29,5% din voturile valabil exprimate de bucuresteni.

Ce anuntau insa exit-poll-urile realizate de CCSB si INSOMAR imediat dupa inchiderea urnelor duminica seara? Ca Vasile Blaga era candidatul care se pozitionase pe primul loc in preferintele bucurestenilor, independentului Sorin Oprescu revenindu-i locul doi. Astfel, exit-poll-ul realizat de CCSB arata ca Vasile Blaga ar fi obtinut 33% din sufragii, in timp ce pentru Oprescu ar fi optat 30% din alegatori. Nici in exit-poll-ul realizat de INSOMAR situatia nu s-a dovedit conforma cu realitatea votului. Tot Vasile Blaga era indicat drept favorit, cu un scor de 31,5% din voturile valabil exprimate, in timp ce lui Sorin Oprescu i-ar fi revenit 30,5% din numarul total de voturi.