De grija sa nu care cumva lucrarile Congresului PSD sa fie bruiate, conducerea Camerei Deputatilor era gata-gata sa respinga solicitarea presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, de a vorbi o jumatate de ora in plenul acestei institutii. Ulterior, dupa patru ore de la prima decizie, ziaristii au fost informati ca totusi Iuscenko va rosti o alocutiune in fata Camerelor reunite. Totusi, Nastase, solicitat oficial sa vada inclusiv de treburile tarii, a dovedit ca nu-i pasa decat de salvarea sa pe linie de partid. El a decis ca nu-si va rapi nici o secunda din timpul pretios pentru a avea o intalnire in particular cu liderul "revolutiei portocalii".

Pentru prima data, conducerea forului legislativ de la Bucuresti a fost pe punctul de a refuza cererea presedintelui unui stat vecin de a se adresa celor doua Camere ale Parlamentului. Conducerea Camerei Deputatilor a declinat, ieri, solicitarea presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Biroului Permanent Titu Gheorghiof. Motivatia oficiala a conducerii Camerei a fost ca, la acea data, programul de lucru obisnuit nu prevede o sedinta in plen, ci numai program al comisiilor permanente care este permisiv cu absentele.

"Cred ca acest program s-a facut pentru ca PSD are joi prima zi de congres. Am atras atentia ca acest program nu va permite onorarea solicitarii presedintelui Ucrainei, dar nu am fost ascultat", a explicat Gheorghiof. Nici motivarea ca este zi de comisii nu este relevanta Ð de exemplu, saptamana aceasta, programul zilei de joi a fost schimbat stabilindu-se sa fie plen in loc de comisii. Mai mult, cutuma parlamentara prevede ca, in astfel de situatii, deputatii si senatorii sunt convocati fara comentarii in sedinta extraordinara.

Decizia de ieri a fost luata in contextul in care in perioada 21-22 aprilie, chiar la Palatul Parlamentului se va desfasura Congresul PSD prezidat de Nastase. Surse oficiale afirmau ca Nastase s-a temut sa organizeze o sedinta a Parlamentului in paralel cu congresul PSD de unde n-ar fi dorit sa lipseasca nici in ruptul capului. Ieri la orele pranzului, Biroul Permanent le-a cerut reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe sa se puna de acord cu partea ucraineana ca Viktor Iuscenko sa aiba o intalnire, dar cu Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului.

Mai-marii Camerei stiau de doua saptamani

Interesant este ca Adrian Nastase fusese anuntat de intentia lui Viktor Iuscenko de ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, printr-o scrisoare oficiala expediata inca de la 31 martie. Mihai-Razvan Ungureanu solicita sustinerea presedintelui Camerei pentru ca liderul ucrainean sa sustina un discurs in fata Camerelor reunite, avand in vedere "deschiderea potentiala pe care vizita o poate aduce in relatia bilaterala". Mai mult, luni 11 aprilie seful Protocolului Prezidential, Ion Pascu, a expediat si el o scrisoare in care ii semnala ca "inaltul oaspete si-a exprimat dorinta de a sustine o alocutiune de 30 de minute in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei". Totul, de la ora 12.30 la ora 13.30.

Cum a fost posibil?

La sedinta de ieri a conducerii Camerei, Adrian Nastase nu a participat pentru ca urma sa plece in strainatate. Inainte de sedinta el a avut o discutie in particular cu Miron Mitrea si se pare ca i-a trasat indicatii cum trebuie procedat. Cert este ca i-au convins pe liderii grupurilor ca joia viitoare sa fie comisii. Insa reprezentantul minoritatii lipovene, Miron Ignat, a atras atentia asupra vizitei lui Iuscenko si asupra faptului ca totusi programul ar trebui modificat astfel incat sa fie posibila convocarea unei sedinte comune. Dar Miron Mitrea, care conducea sedinta, a afirmat ca totul se va rezolva printr-o intalnire intre presedintele Senatului si Iuscenko si ca s-ar fi convenit deja acest fapt cu partea ucraineana.

Incredibil, dar s-au razgandit

Insa peste numai cateva ore s-a vazut ca nu era adevarat... Serviciul de presa al Camerei Deputatilor a emis un comunicat potrivit caruia in programul vizitei lui Iuscenko in Romania "sunt prevazute urmatoarele momente care se vor desfasura la Palatul Parlamentului in intervalul 12.30-13.30". Este vorba despre o intalnire cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, dar si despre "rostirea unei alocutiuni in plenul celor doua Camere ale Parlamentului". Cu Nastase tot nu va avea insa ocazia sa se intalneasca...