Concret, daca inaintea sesiunii legislative trecute era vorba ca Parlamentul sa fie convocat din vacanta special pentru discutarea deciziei Curtii Constitutionale in urma contestatiei depuse de Traian Basescu, lucrurile s-au calmat repede, informeaza Romania Libera.

Birourile Permanente au fost convocate abia pentru astazi, dupa ce atat PSD, cat si PNL au renuntat la sesiunea extraordinara. Mai mult, Mircea Geoana a anuntat ca partidul sau a decis sa sustina varianta guvernamentala, abandonandu-si propriul proiect de uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, formula sustinuta acum numai de PD-L.

Dupa cum scrie Cronica Romana, deputatul PNL Emilian Francu a dezvaluit, ieri, un posibil scenariu de amanare a votului uninominal pana dupa alegerile locale si chiar dupa cele parlamentare de anul acesta. “Presedintele Traian Basescu nu doreste vot uninominal. De aceea, el va retrimite iarasi la Camera Deputatilor legea adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, de aceasta data nu pe motiv de neconstitutionalitate, ci pentru niste anumite asa-zise reformulari. In acel moment, grupul PRM va cere, conform cutumei, sa asteptam si sosirea de la Senat a celor doua proiecte de legi care sunt acum in dezbatere acolo, iar pana atunci, alegerile locale se vor tine dupa vechiul sistem”, a sustinut Emilian Francu, intr-o conferinta de presa, la Ramnicu Valcea.

Potrivit deputatului liberal, este posibil ca dezbaterile din Senat sa fie taraganate pana la un moment in care introducerea votului uninominal sa nu mai fie posibila nici pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an sau de la inceputul anului 2009.