Rezultatele raportului sunt "dezastruoase", au concluzionat realizatorii, dupa o monitorizare de cinci luni asupra conflictelor de interese, achizitiilor publice si incompatibilitatilor alesilor din zece judete ale tarii (Bacau, Galati, Mures, Timis, Cluj, Constanta, Iasi, Dambovita, Gorj si Vrancea).

Rezultatele

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) Transparency Innternational Romania si Asociatia ProDemocratia au dat verdictul asupra administratiei locale: "dezastruos". Odata ce au primit voturile cetatenilor si s-au instalat in functii, alesii locali au dezvoltat o practica proprie privind respectarea normelor legislative. "Nu se aplica nici macar legile pe care le avem, care si-asa sunt destul de permisive si neclare", a fost concluzia formulata de coordonatorul proiectului, Radu Nicolae.

Multi dintre alesii locali au completat "in bataie de joc" sau nu au depus deloc declaratiile de avere, tratand astfel cu "dispret" reglementarile legale privind conflictul de interese si incompatibilitatile. Au fost identificate si practicile alesilor privind favorizarea incheierii unor contracte cu statul: "spargerea" proiectului, astfel incat valorile mici sa nu impuna organizarea de licitatii publice, incredintarea directa a unui proiect pentru o firma favorizata sau marirea valorii contractului dupa acordarea lui. "Alesii locali au grija ca prin consiliul din care fac parte, sa treaca cel putin o hotarare de pe urma careia sa se aleaga si ei cu ceva", a completat coordonatorul proiectului.