Arestarea si anchetarea gruparii conduse de fratii Camataru - Nutu si Sile Balint - au scos la lumina nu numai organizarea de tip mafiot pe care cei doi capi ai lumii interlope bucurestene reusisera sa o dezvolte, dar si protectia de care s-au bucurat de-a lungul timpului din partea unor reprezentanti ai institutiilor statului. Politisti si politicieni, dupa cum au relevat marturiile unor oameni din clan sau inregistrarile telefonice ale SRI. Despre numele unor politisti, presa, inclusiv Libertatea, a consemnat aparitia acestora in diferite declaratii date procurorilor pe parcursul anului trecut.

Atunci nu s-a luat nici o masura. Iata insa ca acum, noua conducere a Inspectoratului General al Politiei (IGP) anunta ca a declansat o ampla verificare interna privind legaturile unor fosti sefi ai Politiei cu clanul Camatarilor. Sunt cercetate atat aspecte care vizeaza complicitatea politistilor, dar si modul in care acestia i-au facut scapati in anumite dosare penale pe membrii gruparii mafiote. IGP va cere Parchetului General datele care ii incrimineaza pe politisti, "pentru a fi folosite in interesul cercetarilor", iar daca rezultatul anchetei interne vor releva aspecte penale, va sesiza Parchetul.

Curios este ca aceste probe care-i acuza pe politisti se afla la procurori de luni bune, dar anchetatorii n-au insistat asupra acestui aspect. Nici nu i-au cercetat pe mai-marii Politiei vizati, nici nu s-au pronuntat cu privire la "balivernele" insirate de interlopii Camatarilor. Singurii politisti care au platit cu luni bune de arest au fost doi tinerei, Viorel Pauliuc si Robert Herghelegiu, cercetati in clipa de fata in stare de libertate. Ancheta declansata acum de IGP ii are ca personaje principale pe chestorii Toma Zaharia, Gelu Drajneanu, Bujor Florescu, comisarii Marian Tiganus, Octavian Popescu, Ovidiu Garcea, Dumitru Vasile si Mihai Popa, plus alte zeci de politisti marunti, nominalizati atat in declaratiile lui Laurentiu Roman, unul din locotenentii lui Silviu Dudica, zis Fluturica, dar si, disparat, in alte declaratii ale martorilor si inculpatilor sau in inregistrari telefonice ale SRI. Toma Zaharia. Prim adjunct al ministrului de interne in perioada 2000-2005, omul care, practic, conducea Internele. Extrem de controversat.

Prima oara numele lui a fost pomenit public de Nutu Camataru, la audierea de la Senat. in declaratia data de arestatul Laurentiu Roman cu privire la "prietenii" clanului, acesta spune: "Se vorbeste de un domn general, am uitat cum i-a zis. Era ceva cu T... Toma, mi se pare. Toma si nu mai stiu cum. Era un blat mare." Chestorul Toma Zaharia a negat toate acuzatiile aduse in cazul clanului Camataru. Gelu DrajNeanu. Chestor, fost adjunct al sefului Politiei Capitalei, iar pana de curand prim-loctiitor al sefului IGP. Specializat in Crima Organizata.

Primul care l-a invinuit pe chestorul de politie ca ar fi colaborat cu interlopii din clanul Camataru a fost Eugen Dragoi, zis Trompetuta, pana la un moment dat apropiat al fratilor Camataru si al lui Constantin Preda "Bugatti", patronul restaurantului Calipso. Trompetuta, impresar ce ducea dansatoare in Japonia, a relatat ca a fost sechestrat si torturat si, chiar daca i-a cerut telefonic ajutorul lui Drajneanu, sesizarea penala s-a solutionat prin neinceperea urmaririi penale impotriva locotenentului fratilor Camataru, Silviu Dudita - Fluturica. si declaratia lui Laurentiu Roman il incrimineaza pe chestor. Acesta a relatat ca Fluturica era "in prietenie cu generalul" printr-un anume "Radu, cu care Camatarii lucrau in domeniul prostituatelor". Au existat insa si voci, inclusiv a procurorului Marian Santion, cel care a condus ancheta in cazul clanului Camataru, care sustineau ca Gelu Drajneanu a fost unul din cei mai inversunati anchetatori ai interlopilor si ca, daca s-a facut vreo favorizare, s-a facut peste capul acestui chestor. Marian Tiganus. Comisar-sef, comandantul Politiei sector 3. Candva a fost seful Sectiei 19, pe raza careia domicilia si-si desfasura activitatea Fluturica si acolitii sai. Inculpatii au declarat ca cele mai multe "blaturi" se faceau cu politistii de la Sectiile 18 si 19. Ei treceau cu vederea talhariile, furturile si bataile bandelor din Ferentari si Rahova.

Despre comisarul-sef, Laurentiu Roman a declarat ca era protejatul lui Sile Camataru. Marian Tiganus neaga orice apropiere de clan, declarand ca nu-i cunoaste nici pe Fluturica, nici pe Camatari. Bujor Florescu. Fost adjunct la Politia Capitalei, apoi seful Directiei Judiciare din IGP, functie pe care o ocupa si acum. Apare in declaratia arestatului Roman ca fiind cel care "a lasat mai moale" un dosar penal in care inculpat era Fluturica. Octavian Popescu. Fostul sef al Serviciului "Talharii" din Politia Capitalei. Vasta experienta de judiciarist. A avut ca sarcina de la chestorul Drajneanu sa rezolve cazul lui Trompetuta si l-a desemnat pe inspectorul Viorel Pauliuc. intr-un interviu acordat Libertatii in vara anului trecut, sotia lui Pauliuc declara ca acestuia i-a fost "repartizata lucrarea cu indicatia de a solutiona plangerea potrivit Legii nr. 1 si nu ca una penala". Bineinteles ca rezolutia data de inspector a fost considerata justa, caci "Tavi" Popescu, seful lui Pauliuc, si-a insusit solutia subalternului si a aprobat raportul acestuia.

Dupa cateva luni, politistul Pauliuc a fost arestat pentru favorizarea infractorului. "Daca sotul meu gresea si existau indicii sau suspiciuni, sefii lui puteau da o alta solutie sau sa dispuna masuri de cercetare si analiza detaliata a tuturor aspectelor sesizate", ne-a declarat nevasta lui Pauliuc. Arestatii au spus ca "nea Tavi" era "relatia" lui Fluturica. Acest ofiter a participat insa cu oamenii din subordinea sa la perchezitiile facute la Fluturica, precum si la una din arestarile lui Sile Camataru. Popescu a respins mereu acuzatiile. Ovidiu Garcea. Judiciarist la Capitala, fost sef al Serviciului Furturi-Auto pentru o scurta perioada de timp. Este acuzat de Laurentiu Roman ca ar fi frecventat des restaurantul Calipso, fiind amic cu Costel "Bugatti", omul fratilor Camataru. Sunt marturii care spun ca oameni din subordinea lui "aranjau" dosarele in care apareau masini furate de membrii clanului. Mihai Popa. Comisar, fost adjunct al Sectiei 19 si sef al Politiei Jilava.

A ramas de pomina dupa ce a fost surprins, toamna trecuta, cu o prostituata in sediul Politiei din Jilava, acolo unde fusese mutat "disciplinar" ca urmare a implicarii sale in dosarul Camatarilor. impreuna cu subcomisarul Florin Selea, subalternul sau de la Sectia 19, Popa e acuzat ca a beneficiat de serviciile unor prostituate ale lui Fluturica. Ancheta interna a IGP a descoperit ca si seful sectiei, Dumitru Vasile, isi avea partea lui de vina. Drept urmare, a fost mutat, tot "disciplinar", sef la Sectia 18, tot pe "domeniul" clanului. Numele comisarului Mihai Popa, Dumitru si Selea au aparut si in declaratiile lui Laurentiu Roman ca fiind protectorii fratilor Camatari. Acesta a marurisit in timpul anchetei: "Pretul la o smecherie minora era de 200-300 de dolari".