Fostul ministru de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a autosuspendat din PNL, sustin surse liberale, citate de agentia Mediafax. Ungureanu a facut acest pas nu din cauza unor diferende cu liderii liberali, ci pentru a se putea reintoarce in diplomatie.

"Subsemnatul Mihai Razvan Ungureanu va rog sa luati act de cererea de autosuspendare din calitatea de membru PNL, potrivit articolului 16, alin. 2 din Statutul PNL, pe perioada exercitarii mandatului meu la SECI, calitatea de diplomat fiind incompatibila cu cea de membru de partid", se arata in scrisoarea adresata fostilor sai colegi din conducerea partidului. Documentul este datat 14 martie, dar a fost primit de catre liberali pe 19 martie.

Desi, in scrisoare, Ungureanu sustine ca isi va relua postul de reprezentant al Romaniei la SECI, Corina Vintan, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, a declarat, joi, ca fostul ministru intentioneaza sa numeasca un succesor pentru functia de la Viena, care a fost reactivata odata cu plecarea sa din fruntea diplomatiei romanesti.
Renuntarea la post pare a fi provocata de acuzatiile din presa dupa care Ungureanu a marit salariul diplomatului desemnat pe langa SECI la aproape 6.000 de euro lunar atunci cand se pregatea sa-l preia.

Ungureanu si-a intrerupt ieri concediul pentru a se intalni cu premierul Tariceanu, cel care a preluat cu titlu interimar postul de ministru de Externe. Ungureanu a discutat cu seful Guvernului prioritatile de pe agenda ministerului si situatia in care au fost lasate afacerile curente din institutie. Astazi, Tariceanu se va intalni cu secretarii de stat din MAE, intalnirea marcand momentul in care primul-ministru va prelua efectiv conducerea politicii externe romanesti.