Potrivit lui Geoana, prima optiune a premierului Calin Popescu Tariceanu pentru iesirea din criza politica este formarea unui guvern minoritar care sa poata avea o majoritate parlamentara si care sa nu aiba in componenta Alianta PNL-PD.

"Trebuie sa punem capat acestei crize politice, cu sau fara Traian Basescu, cu sau fara Calin Popescu Tariceanu. De aceea, partidul nostru isi reafirma interesul pentru a explora toate posibilitatile de a gasi o solutie pentru o guvernare stabila si eficienta pentru urmatorii doi ani de zile. Calin Popescu Tariceanu are in acest moment o prima optiune care trebuie sa tina cont de faptul ca Alianta PD-PNL este un con politic de fum si reprezinta un obstacol si o sursa permanenta de scandal si de tensiune", a spus presedintele PSD. De altfel, Geoana a opinat ca, daca prim-ministrul Tariceanu doreste sa conduca in continuare Guvernul Romaniei, "trebuie sa vina in fata Parlamentului si sa ne convinga ca are o structura de guvern care sa ii permita sa obtina o eventuala majoritate parlamentara pentru actiunile guvernului sau. Daca premierul Tariceanu nu doreste sau nu poate intr-un termen apropiat, PSD exploreaza si alte posibilitati pentru a gasi un guvern stabil cu o majoritate stabila pentru a guverna eficient Romania in urmatorii doi ani de zile". Acesta a mai afirmat ca urmatoarele formule de guvernare ar fi un guvern minoritar de un alt tip care sa aiba sprijin parlamentar, un guvern tehnocrat sau un guvern de uniune nationala, iar alegerile anticipate reprezinta ultima solutie. Potrivit presedintelui PSD, "daca PD ar avea demnitate ar trebui sa plece singur de la guvernare, decat sa dea senzatia ca se agata cu orice pret de putere". Mircea Geoana a mai spus ca PSD va merge la consultarile de la Cotroceni, desi presedintele Basescu, prin modul cum s-a comportat in ultimii doi ani de zile si cum a provocat si intretinut criza politica, este probabil ultimul la care ar trebui sa se duca partidele parlamentare pentru gasirea unei solutii.

"Pana una, alta, insa, Traian Basescu este presedintele in exercitiu al Romaniei si avem o obligatie constitutionala de a incerca sa gasim o solutie politica si daca presedintele in 13-lea ceas intelege sa isi ia in serios rolul de mediator si sa incerce sa gaseasca o formula politica vom merge si la Cotroceni", a mai spus Geoana. Presedintele PSD a precizat insa ca demersul de suspendare a presedintelui continua, pentru ca ceea ce a facut presedintele nu se "prescrie doar pentru ca mergem noi la Cotroceni".

Ioan Rus: "Ne apropiem de o motiune de cenzura impotriva Guvernului"

La randul lui, Ioan Rus a anuntat ca PSD se pregateste sa depuna o motiune de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu, in cazul in care nu se gasesc solutii pentru scandalurile din Guvern, a declarat Ioan Rus, vicepresedintele social-democratilor, ieri, intr-o vizita la organizatia teritoriala din Sibiu. "Eu cred ca ne apropiem de o motiune de cenzura impotriva Guvernului in acest moment. Sau cu fiecare zi care trece, in care nu se gaseste de fapt o solutie care sa fie acceptata", a spus vicepresedintele PSD. Intrebat daca PSD sustine infiintarea unui Guvern monocolor, Ioan Rus a declarat ca "PSD nu a cerut un guvern monocolor din perspectiva inlocuirii PD cu PSD, ci din perspectiva eliminarii scandalurilor. La ora actuala ne confruntam cu un blocaj cvasiglobal creat de PD, PNL si Basescu. Vrand-nevrand, si noi suntem implicati in acest scandal pe care nu noi l-am generat. Nu noi am trimis biletele". Rus a subliniat ca ideea de a initia o motiune de cenzura impotriva Executivului nu este deocamdata pozitia oficiala a formatiunii pe care o reprezinta. "Eu cred, si asta e opinie personala, nu pozitia partidului, ca ne apropiem de o motiune de cenzura impotriva Guvernului, daca nu se gasesc solutii". Declaratia lui Rus, liderului grupului reformator de la Cluj, vine in aceeasi zi in care un alt membru al grupului, Vasile Dancu, a laudat initiativa presedintelui Basescu de a convoca partidele la consultari in 20 martie pe tema stabilizarii situatiei politice. Vasile Dancu a declarat, pentru NewsIn, ca PSD trebuie sa fie parte a rezolvarii crizei politice. Declaratiile celor doi lideri PSD sunt diferite fata de atitudinea de pana acum a PSD, care a evitat sa aduca in discutie posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura in perioada imediat urmatoare si care si-a concentrat atentia pe demersul de suspendare a presedintelui, care, potrivit lui Mircea Geoana, este prioritatea Romaniei.

Spectrul unei motiuni de cenzura a lipsit in ultimele zile din discursul guvernantilor. In schimb, au fost vehiculate cu insistenta informatii potrivit carora PNL intentioneaza sa scoata PD de la guvernare, restructurand Guvernul, operatiune pentru care are sprijinul opozitiei. Singurele declaratii ferme ale opozitiei despre eventualitatea unei motiuni de cenzura au vizat situatia in care premierul nu vine in Parlament cu un guvern restructurat, monocolor, liberal. "Aceasta (restructurare - n.r.) este o chestiune pe care o voi decide eu, si nu cand crede opozitia ca poata sa-mi impuna mie", a spus, miercuri, Tariceanu, comentand solicitarile opozitiei. Pe de alta parte, este de domeniul evidentei colaborarea perfecta la nivel parlamentar intre PNL, PSD, PC si PRM. Presedintele Basescu a cerut public premierului sa-si oficializeze colaborarea cu opozitia si constituirea unei noi majoritati parlamentare, recomandandu-i sa nu mistifice realitatea politica si sa demisioneze, daca a pierdut sprijinul parlamentar.