Dupa vizita la Bucuresti a presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell, si a raportorului special pentru Romania al forului european, europarlamentarul socialist francez Pierre Moscovici, cotidianul "Le Monde" a publicat un interviu cu presedintele roman, Traian Basescu, si un comentariu consacrat stadiului pregatirilor pentru aderare a Romaniei.

Intitulat "Aderarea Romaniei in 2007 nu are unanimitate in Parlamentul European si in Comisie", comentariul evoca recenta luare de pozitie a europarlamentarilor conservatori germani condusi de Markus Ferber, care au cerut amanarea votului din Parlamentul European de avizare a semnarii Tratatului de aderare a Romaniei, vot programat pentru 13 aprilie (semnarea tratatului urmand sa aiba loc, in cazul unui aviz favorabil, la 25 aprilie).

Potrivit "Le Monde", in Parlamentul European s-ar desfasura o adevarata campanie pentru amanarea votului, Romania fiind acuzata ca este incapabila sa respecte regulile Uniunii Europene in materie de transparenta democratica si lupta impotriva coruptiei. Ferber cere amanarea votului pana dupa raportul Comisiei Europene, din luna noiembrie. "Le Monde" citeaza si replica lui Moscovici, care a declarat ca "amanarea ar fi o umilire nejustificata a poporului roman". De asemenea, si seful Comisiei de politica externa a Parlamentului European, crestin-democratul german Elmar Brok, a declarat ca nu sustine initiativa lui Ferber, scrie "Le Monde", care aminteste si existenta "clauzelor de salvgardare", prin care, la nevoie, aderarea Romaniei s-ar putea amana pana in 2008.