Presedintele Fortei Democrate din Romania (FDR), Petre Roman, a anuntat luni, intr-o declaratie acordata Rompres, ca a lansat un protocol pentru constituirea unei uniuni nationale de stanga, avand ca obiectiv principal participarea acesteia la viitoarele alegeri parlamentare din Romania, ca alianta electorala.

Prin noua formatiune, din care FDR va fi parte componenta, intitulata ‘Uniunea Forta Unita’, Petre Roman doreste sa reuneasca, intre altele, partide cu orientare de stanga, sindicate, pensionari, familii cu copii si venituri reduse, tineri care doresc un loc de munca, someri. Documentatia pentru constituirea uniunii este deja depusa la tribunal, a subliniat Petre Roman. Sigla Uniunii consta dintr-o singura litera - ‘U’, a mentionat presedintele FDR.

In vederea aderarii la Uniune, Petre Roman a lansat un protocol caruia i s-au alaturat deja doua partide politice - Partidul Social Democrat Titel Petrescu si Partidul Socialist Roman - mai multe organizatii sindicale si de pensionari, precum si asociatii civice. Protocolul va ramane deschis, a precizat Petre Roman, si presupune constituirea unui cadru de organizare a categoriilor sociale mentionate.

Prin document, FDR isi afirma solidaritatea cu largi categorii de cetateni cu venituri mici, pensionari, tineri fara locuri de munca, someri si cu toti cei amenintati in mod direct de escaladarea taxelor si a preturilor. Cea mai afectata categorie este considerata a fi cea a pensionarilor, ‘care nu pot fi tratati ca epave ale societatii’, a declarat Petre Roman, in conditiile in care pensiile acestora sunt binemeritate dupa o viata de munca si contributie in societatea romaneasca.