- Laurentiu Ciocazanu: Care mandat a fost mai bun: al lui Mitrea sau al lui Basescu?

- Radu Berceanu: Al lui Basescu. Cand dl. Dobre (predecesorul lui Berceanu, nota red.) a preluat mandatul, erau 14.000 de miliarde datorii pe drumuri facute politic, in campaniile electorale din 2004, la indicatii cu degetul. Dobre a facut un sistem cu bilete la ordin pe trei ani. Acum avem in buget o ditamai suma pentru plata acelor bilete la ordin.

- O.N.: De ce se fac lucrari proaste?

- Noi i-am invatat pe constructorii romani si straini sa lucreze asa. Ei cer, noi le dam, dupa care impartim prada.

- L.C.: si dumneavoastra nu faceti lucrul acesta?

- De sapte luni a fost o singura cerere de suplimentare a platilor. Pana acum erau 50. Altfel, constructorii sunt o casta docila. Ei stiu ca traiesc de pe urma celor care au lucrari si sunt foarte adaptabili. Dar pentru asta a trebuit sa dau un rand de directori afara de la Compania de Drumuri si Autostrazi. Cei mai buni de la companie, dupa ce s-au format, s-au dus la firmele care lucreaza cu compania si le invata cum sa ne jecmaneasca. Altii, si mai perversi, si-au facut firme de consultanta.

- O.N.: Lucreaza cinstit!

- stiti cum este cu cel care cere un miliard de la banca si, cand este intrebat cu ce garanteaza, scoate o carte de vizita. Vinovat este cel care a dat miliardul pe o bucata de hartie.

Nimeni nu este de neinlocuit, nici Basescu

- O.N.: Cum v-ati imagina Partidul Democrat fara Traian Basescu? Poate nu o sa mai poata fi acea locomotiva, mai ales ca alegerile nu mai sunt cuplate...

- Peste tot in lume exista conexiuni. Un lider foarte puternic are o foarte mare influenta asupra acelui partid. Atata vreme cat Chirac a avut un mandat puternic, formatiunile din care a provenit aveau tot timpul o legatura de tipul acesta. Acum, fiindca este la sfarsit, lucrurile se pot duce intr-o alta directie. La fel si la Blair, cata vreme a fost puternic politic, electoral, Partidul Laburist nu a putut sa se desprinda de el.

- L.C.: Deci, daca Basescu va slabi?

- Daca liderul nu mai este puternic, iar partidul este serios si are un traseu de lunga durata, isi cauta alt lider.

- O.N.: Ati avea puterea aceasta, la o adica?

- Pai, am avut puterea! Cand nu a mai fost Petre Roman, a venit Traian Basescu. Cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit. Radu Berceanu nu este de neinlocuit, nici Vasile Blaga, nici Petre Roman, nici Traian Basescu.

- L.C.: in ultima vreme se pare ca aveti o relatie mai buna cu PNL decat o avea presedintele?

- PNL, dupa parerea mea, a facut o greseala importanta: la foarte putina vreme dupa asezarea guvernului a inceput sa aiba o problema cu Traian Basescu. Un fel de incercare a copilului ajuns la o varsta adolescentina de a se desprinde de tutela parintilor.

- L.C.: Totul a plecat, probabil, de la povestea cu anticipatele. Poate ca lui Tariceanu ii este teama ca Basescu nu-l mai numeste premier.

- Asta a fost o foarte mare greseala. La momentul acela, nici el, nici cei din jur, care, dupa parerea mea, sunt cam tineri si cam necopti, nu i-au deschis putin perspectiva. Daca Tariceanu accepta anticipatele, avea cea mai mare sansa sa realizeze ceea ce tot incearca de atunci, si anume sa se puna intr-o pozitie de egalitate cu Basescu. Daca ne conducea Alianta D.A. spre victorie, nimeni nu-si putea permite sa nu-l puna prim-ministru, iar el putea sa spuna ca si-a castigat locul prin alegeri.

- O.N.: Dar el atunci a avut toate garantiile acestea, din partea PD, ca va ramane prim-ministru?

- Politica nu se face pe garantii! Basescu, atunci cand a preluat candidatura la presedintie, ce garantii a avut? Garantiile le cuceresti, nu ti le ofera cineva. in politica, garantiile, asa cum se dau, asa se iau.

- L.C.: si totusi, cum va explicati ca aveti cu PNL o relatie ceva mai buna decat o are presedintele?

- Noi nu suntem presedintele, si nici invers. Partidul este intr-o anumita pozitie, presedintele are mandatul sau de cinci ani. Nu se pot face paralelisme sau alipiri permanente.

- O.N.: Puteti avea interese diferite la un moment dat?

- Niciodata un partid nu are suta la suta interesele liderului sau.

Politica e un joc de echipa. Poate intelege si doamna Udrea !

- O.N.: Multa lume se astepta sa iesiti de la guvernare dupa scandalul biletului, dar nu ati facut-o. Cum sa ne explicam?

- Nu stiu de unde toata lumea a inceput sa vorbeasca de iesirea PD-ului de la guvernare.

- L.C.: Poate pentru ca ati mai iesit odata, in 1998, cand ministrii PD s-au retras din guvern.

- Dar nu am iesit de la guvernare. Nu ne-am mai dus la sedintele de guvern si drept consecinta a cazut Guvernul Ciorbea, care nu mai avea sustinere.