La cateva zile dupa ce am devenit oficial membri ai UE, Guvernul anunta ca, de acum inainte, Romania va avea o pozitie rezervata fata de o noua extindere a Uniunii. Prevederea este cuprinsa in strategia de postaderare, pentru perioada 2007 - 2013, elaborata de catre Executiv.

"Avand in vedere faptul ca, la nivelul Uniunii, se constata mai degraba tendinta de amanare a extinderii UE27, pozitia Romaniei fata de extinderea UE va fi una rezervata", se arata in documentul respectiv. In plus, este explicat faptul ca tara noastra nu urmareste sa blocheze aderarea statelor candidate, dar sustine "respectarea cu strictete, de catre acestea, a tuturor conditiilor impuse, necesare pentru asigurarea unei consolidari institutionale a Uniunii".

Un alineat mai jos, se precizeaza ca Romania va promova necesitatea unei etape preliminare de aprofundare a integrarii UE27, inaintea unui nou val de extindere. O posibila explicatie a pozitiei adoptate de Executiv in strategia postaderare poate fi aceea ca, in cadrul reuniunii din decembrie a Consiliului European, liderii europeni au declarat ca usa ramane deschisa, insa statele candidate vor trebui sa indeplineasca criterii mai stricte si sa astepte ca Uniunea insasi sa-si incheie reformele necesare.

O nota de subsol prezenta in strategia de postaderare a Guvernului Tariceanu ridica insa multe semne de intrebare asupra coerentei acestui document.

"Un argument practic in favoarea unei pozitii discrete in problema extinderii ar fi ca amanarea unui eventual val ar permite Romaniei sa beneficieze din plin de instrumentele structurale si sa-si consolideze pozitia in randul statelor membre prin construirea unei reputatii ce-i va permite ulterior sa fie mai vocala in probleme sensibile, cum este extinderea UE27", se precizeaza in nota respectiva.

Cu alte cuvinte, autorii acestui document cred ca o noua extindere ar impiedica Romania sa se afirme in cadrul Uniunii.

Strategia elaborata la Palatul Victoria este radical schimbata fata de atitudinea afisata pana acum de catre oficialii de la Bucuresti. Iar principalul contrazis este Traian Basescu. De cate ori a avut ocazia, seful statului s-a declarat un sustinator al extinderii UE, in special cu Turcia. "Cu titlu personal, ma pronunt pentru integrarea Turciei in Uniune din ratiuni economice si geopolitice. Europa are nevoie de Turcia ca punte catre Orient", declara Basescu in luna decembrie 2006. Iar in septembrie 2005, el spunea ca: "Turcia se poate bizui pe Romania in drumul spre UE".

In prezent, negocierile cu Turcia sunt partial suspendate, iar Serbia si celelalte tari din Balcani trebuie sa-si accelereze reformele pentru a-si asigura un loc in Europa.