Remarca presedintelui Traian Basescu prin care le cerea parlamentarilor sa grabeasca adoptarea legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), la finalul discursului rostit, saptamina trecuta, la sedinta solemna dedicata aderarii la UE, nu a fost intimplatoare. Surse din Administratia Prezidentiala sustin ca seful statului este hotarit sa intoarca legea in Parlament in cazul in care forma finala nu va respecta cerintele Comisiei Europene. "E dreptul lui sa o faca", ne-a declarat presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs.

Senatorul UDMR este insa optimist in legatura cu forma in care va fi adoptata legea ANI. "Eu voi incerca sa gasim o solutie acceptata si de Guvern, si de ministrul Justitiei, care sa fie salutata si de Comisia Europeana, dar sa fie si votata de plenul Senatului", a explicat Eckstein, recunoscind totodata ca legea a fost ciuntita de colegii sai din Camera Deputatilor.

ANI ar putea activa clauza de salvgardare

Potrivit cerintelor UE, Agentia de Integritate ar trebui sa verifice averile, incompatibilitatile si eventualele conflicte de interese in cazul demnitarilor, dar va trebui sa ia si decizii obligatorii pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni. Cu putin timp in urma, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, avertiza, intr-un interviu acordat BBC, ca, daca ANI nu va respecta standardele UE, Romaniei i-ar putea fi impusa clauza de salvgardare pe Justitie.

"Este una dintre deciziile-cheie pe care le vom urmari de la inceputul anului viitor. Vom raporta Consiliului de ministri, deci tarilor membre, iar daca Agentia nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE", a aratat Olli Rehn.

La mina Parlamentului

Comisia Europeana considera, in 26 septembrie 2006, ca s-au inregistrat progrese in reformarea sistemului juridic si in imbunatatirea legislatiei anticoruptie. Se apreciau adoptarea legii medierii si inceperea revizuirii Codului civil si Codului penal, lupta anticoruptie, legea finantarii partidelor, imbunatatirea investigatiilor DNA, dar se cerea vointa politica clara, in special din partea Parlamentului, pentru ca progresele sa devina ireversibile.