Legile europene prevad incompatibilitatea intre cele doua demnitati, a declarat, pentru Adevarul, presedintele Comisiei Juridice din PE, liberalul Jean-Marie Cavada.

Actualii euroobservatori romani, care, din cauza experientei acumulate in probleme europene, au cele mai mari sanse sa fie numiti de propriile partide europarlamentari de la 1 ianuarie 2007, au dorit, majoritatea, sa pastreze ambele demnitati, si la Bruxelles, si la Bucuresti. Desi Parlamentul Romaniei a acceptat amendamentul depus de euroobservatorii PD, prin care incompatibilitatea intre mandatul parlamentar european si cel national prevazut de regulamentul Camerelor era anulat, legile Uniunii Europene sunt stricte cu privire la criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un membru al Parlamentului European.

Potrivit actului normativ UE 08/10/1976 privind alegerea reprezentantilor statelor comunitare in Legislativul de la Bruxelles si amendat prin hotararea Euratom din 2002/772/CE, un membru al Parlamentului European nu poate fi, in acelasi timp, si membru al Legislativului din tara sa. Printre functiile incompatibile cu calitatea de parlamentar european se numara acelea de membru in conducerea Bancii Centrale Europene, oficial sau functionar in institutiile europene sau postul de ombudsman.