Cei cinci initiatori ai proiectului, dintre care doi fosti lideri ai partidului, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, isi propun crearea unei constructii puternice de dreapta care sa reuneasca toate formatiunile politice din acest spectru politic. De altfel, redeschiderea negocierilor in privinta fuziunii dintre PNL si PD, demers impulsionat de seful statului, are legatura directa cu acest indraznet proiect. Se urmareste crearea unei aliante extrem de puternice care sa cuprinda, printre altele, PNTcd si PNG.

De altfel, Theodor Stolojan a recunoscut ca proiectul politic vizeaza nu numai unitatea fortelor liberale, ci si realizarea unui puternic pol de dreapta, iar PD a afirmat in mod clar ca se situeaza in pozitia de centru-dreapta pe scena politica romaneasca.

Un alt initiator al proiectului, deputatul Cristian Boureanu, exclus din partid pentru declaratiile facute la adresa conducerii liberale, este convins ca impactul si sustinerea acestui proiect va surprinde multa lume din PNL. Platforma va fi adusa la cunostinta reprezentantilor liberali din teritoriu, semnatarii acesteia propunandu-si sa "popularizeze" ideile prin discutii cu filialele judetene ale partidului. S-a renuntat la varianta strangerii de semnaturi pentru sustinerea proiectului politic, in favoarea discutiilor om la om, in organizatiile judetene ale PNL. Membrii de partid doritori, interesati sau doar curiosi, se vor putea intalni cu initiatorii. Vor putea analiza, dezbate si decide in cunostinta de cauza viitorul PNL.

Sute de liberali din Arges, asteptati la eveniment
La eveniment au confirmat participarea, potrivit lui Cristian Boureanu, peste 500 de membri liberali din judetul Arges. De asemenea, sunt asteptati si liberali din alte judete. Cu toate acestea, "disidentii" sunt destul de sceptici in privinta unor participari-surpriza, in contextul in care "teroarea" care exista in PNL "este uriasa".

"Oamenii din filiale sunt amenintati si monitorizati in permanenta", a precizat, la randul sau, Raluca Turcan. In opinia acesteia si ea exclusa din partid prin acest demers se urmareste constientizarea de catre actuala conducere a partidului a faptului ca PNL se afla pe un drum gresit . "Disidentii" considera momentul lansarii platformei drept unul bine ales, venit intr-un moment "delicat" pentru PNL (daca luam in calcul scaderea alarmanta a liberalilor in sondajele de opinie generata nu numai de tensiunile din partid, dar si de "atacurile" primite de la colegii democrati de Alianta si de presedintele Basescu).

Stolojan: "Membrii nu trebuie sa se lase manipulati"

Inaintea lansarii platformei, Theodor Stolojan a facut un apel la unitate catre membrii Partidului National Liberal, solicitandu-le sa aiba curajul sa spuna in mod public neregulile existente in prezent in partid. "Fac un apel catre dumneavoastra sa nu va lasati manipulati, pentru ca multi dintre cei care vor sa-si justifice ramanerea cu orice pret la putere incearca si vor incerca sa va minta", a sustinut Stolojan. El a spus ca nu este omul nimanui si ca nu doreste decat ca PNL sa iasa castigator pe termen mediu si lung.

"M-am simtit dator sa cer actualei conduceri sa ia masuri pentru redresarea partidului si pentru coagularea unei forte politice de dreapta in jurul PNL", a precizat consilierul prezidential. In opinia lui Stolojan, actualul presedinte al PNL este multumit de situatia sa personala, iar singura sa viziune politica ar fi conservarea actualei stari de fapt.

La randul sau, Raluca Turcan sustine ca lansarea platformei este in interesul PNL deoarece "isi propune iesirea din criza profunda in care se afla liberalii, precum si eliminarea oligarhilor care pateaza in acest moment blazonul valorilor liberale si se folosesc de aceasta guvernare pentru a-si umple buzunarele. Nici Cristian Boureanu nu-i vede capabili pe actualii lideri liberali sa relanseze partidul in virtutea iminentelor alegeri anticipate dupa 1 ianuarie 2007.

Valeriu Stoica sustine ca Tariceanu nu mai este liberal

Aflat in fata excluderii din partid, ultimul "disident" Valeriu Stoica a precizat ca "indiferent de posibila excludere, platforma va fi lansata si vom continua aceeasi actiune politica. Platforma liberala nu se adreseaza doar PNL.

El a afirmat ca grupul exclusilor din partid a incercat sa aiba un dialog cu "cei care conduc PNL, dar nu a fost posibil". "Ei recurg la aceasta metoda a excluderii care intra in contradictie cu orice idee de dialog. Noi lansam aceasta platforma pentru membrii PNL. Nu cred ca trebuie sa se faca o confuzie intre cei care conduc azi PNL si cei care sunt cu adevarat liberali", a spus Valeriu Stoica.

Totodata, el a precizat ca, in perioada urmatoare se va vedea ca exista o sustinere liberala in Romania. "Cei care conduc azi PNL nu mai sunt liberali", a mai spus Stoica, reiterand faptul ca cei exclusi nu au de gand sa infiinteze o alta formatiune politica, pentru ca ei cred in valorile liberale.