Informatia a aparut zilele trecute in cotidianul Der Standard. Iar autorul afirmatiei ar fi fost, potrivit publicatiei austriece, secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Leonard Orban.

Ieri insa, Orban ne-a declarat ca afirmatia pusa pe seama sa a fost o confuzie a jurnalistului austriac, o greseala de traducere, intrucat interviul a fost acordat in limba engleza. "Nimeni nu are cum sa stie in cat timp vor fi finalizate anchetele penale. Eu m-am referit la cazuri publice si am spus ca in cursul acestui an, in cazuri de mare coruptie, au fost trimise in judecata circa 10 persoane, printre care fosti membri ai actualului si fostului Guvern, parlamentari.
Si ca asteptam ca, in perioada urmatoare, instantele de judecata sa inceapa sa se pronunte asupra cazurilor respective", a spus Leonard Orban.

El a precizat ca a trimis deja, prin intermediul ambasadei, o notificare publicatiei Der Standard, in care precizeaza ca a fost facuta o greseala. Tot ieri, MIE a dat publicitatii un comunicat in care explica modul in care a fost realizat interviul cu pricina. "La fiecare intrebare a jurnalistului, raspunsurile dlui Orban au fost mai ample, insa au fost sintetizate in forma finala publicata in ziar. La intrebarea «ce mai este de facut in domeniul coruptiei», sinteza realizata de jurnalistul de la cotidianul austriac nu reflecta raspunsul domnului Leonard Orban".

Interviul cu pricina a aparut in Der Standard pe13 septembrie sub titlul "Romania: dupa aderarea la UE, mai raman multe de facut".

Intrebarile au fost legate de progresele pe care le-a facut Romania in perspectiva integrarii, in contextul in care Comisia Europeana va prezenta pe 26 septembrie Raportul de tara privind aderarea la UE.
Singura intrebare este de ce MIE nu a facut aceste precizari imediat dupa aparitia interviului in publicatia austriaca.