Dupa ce au recunoscut ca intreaga discutie privind statutul minoritatilor are la baza negocieri facute cu democratii, udemeristii s-au gandit sa plateasca cu aceeasi moneda, amenintand cu retragerea de la dezbaterile Codului fiscal. Surpriza a venit insa din partea PC.

Inca de ieri dimineata, deputatii UDMR au venit porniti sa gaseasca o solutie pentru a modifica situatia si au cerut dezbaterea statutului minoritatilor, amanat de aproape sapte luni, direct in plenul Camerei Deputatilor. Intelegerile pe care UDMR le avea cu PD nu au fost insa suficiente, propunerea maghiarilor fiind respinsa cu 78 de voturi impotriva si 76 pentru. Cu toate acestea, se pare ca liberalii au fost cei care i-au sustinut pe deputatii UDMR. Si ca sa ii convinga pe colegii din coalitie ca si ei le pot pune piedica pentru adoptarea unor proiecte, udemeristii i-a amenintat ca vor iesi din sala si ca nu vor fi prezenti cand se va da votul pe Codul fiscal.

Negocieri in toate partile

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad (foto), a demonstrat ca se pricepe foarte bine la trocuri politice. Imediat dupa ce in plenul Camerei Deputatilor a avertizat ca nu mai vrea ca statutul minoritatilor sa fie motiv de santaj politic, Arpad s-a inchis in biroul presedintelui camerei, Bogdan Olteanu, cu ministrul de finante, Sebastian Vladescu, si cu deputatul PC Bogdan Pascu, pentru a negocia pe baza Codului fiscal.

"Ceea ce se intampla e o batjocura. E o batjocura fata de minoritati, fata de organismele internationale", a declarat Marton Arpad, referindu-se la statutul minoritatilor, imediat dupa intalnire. Cu toate acestea, Vladescu a fost destul de convingator, dupa cum a precizat udemeristul. "Am avut o intalnire cu domnul Vladescu, care ne-a spus ca acest proiect de lege (n.r. - Codul Fiscal) cuprinde multe aspecte importante pentru integrare. Va anunt ca vom participa la dezbaterile privind Codul fiscal", a mai spus acesta.

Pentru ca in timpul intalnirii au primit si asigurari ca statutul minoritatilor va fi dezbatut in ultima saptamana a lunii august, udemeristii s-au aratat increzatori ca democratii vor reveni la sentimente mai bune si vor respecta negocierile, dar nu i-au scutit de critici. "La primul articol asupra caruia ne-am inteles au venit cu o amendare. La al doilea s-a incercat chiar modificarea intelegerii de principiu", a adaugat Marton Arpad, referindu-se la reprezentantii PD.

UDMR cedeaza, PC - nu

Participarea unui reprezentant al conservatorilor la negocierea privind Codul fiscal nu a fost intamplatoare. Spre deosebire de UDMR, membrii PC au amenintat de mai multe ori ca vor parasi dezbaterile din plen in cazul in care amendamentele aduse de ei la Codul fiscal nu vor adoptate. Cum presedintele de sedinta, Bogdan Olteanu, a trecut repede peste amendamentele lor referitoare in principal la eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, conservatorii si-au pus planul in aplicare si au parasit sala. In lipsa conservatorilor, deputatii au adoptat Codul fiscal cu 92 de voturi pentru si 82 impotriva, udemeristii ramanand cuminti in bancile lor pe tot parcursul dezbaterilor.