In acest sens, liderul democratilor a afirmat ca, "daca va exista respect reciproc", PD va fi prietenul UDMR, dar daca acestia vor constata ca exista "excese" din partea Uniunii, nu vor ezita sa spuna lucrurilor pe nume.

"In cazul Legii statutului minoritatilor nationale, din perspectiva PD, lucrurile sunt foarte clare", a spus Boc. Potrivit acestuia, PD nu sustine actuala forma a proiectului din doua motive, si anume pentru ca nu e permis sa se consacre dreptul de veto pentru consiliile nationale ale minoritatilor, care sa se opuna la orice angajare intr-o functie publica in domeniul cultural, si pentru ca nicaieri in Europa nu exista acest lucru.

"Nu suntem de acord cu crearea unor structuri paralele statului roman, de natura etnica. A fi in Europa inseamna sa gasesti punti de legatura intre romani si maghiari, nu sa ne despartim in scoli si institutii separate", a precizat Emil Boc, subliniind totodata ca "o universitate este puternica atunci cand reuseste sa adune impreuna tot ceea ce tine de comunitate, toate comunitatile".

De altfel, PD nu are nimic cu maghiarii si cu comunitatea maghiara pe care o respecta, insa, dupa ce vom intra in Europa, toti vom fi minoritari, a apreciat acesta. Emil Boc a mai spus ca este deranjat de presiunea si de lobby-ul extern pe care UDMR il face constant pentru a-si atinge obiectivele din plan intern. "Nu putem accepta. Au fost multiple incercari ale UDMR de a impune pe plan extern lucruri pe care nu le-au reusit aici. Romania are un cadru constitutional care nu se negociaza, ci se aplica", a subliniat liderul democrat.