Dupa ce democratii au plecat la munte ca sa se pregateasca pentru sesiunea ce bate la usa, a venit randul liberalilor sa puna tara la cale. In cautarea unei solutii prin care sa-i indeparteze pe Nastase si Vacaroiu de la conducerea forului legislativ, liberalii s-au intalnit la Brasov, unde au convenit sa modifice regulamentele de functionare ale celor doua Camere. Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca ar fi normal ca presedintii celor doua Camere ale parlamentului sa reflecte majoritatea din Senat si Camera Deputatilor.

"Suntem in consens cu PD pe aceasta tema, este interesul nostru sa rezolvam aceasta problema", a subliniat Tariceanu. Avand in vedere ca regulamentul Camerei Deputatilor permite revocarea din functie a lui Nastase, o varianta ar fi ca liberalii sa invoce decizia acestuia de a-si infiinta o cancelarie proprie, unde si-a adus mai vechii sai colaboratori de la Palatul Victoria. Asta dupa ce a luat cu el si mobilierul, si masina de la guvern. Intr-o prima faza, deputatii liberali vor cere o verificare a legalitatii masurii lui Nastase si vor modifica regulamentul in asa fel incat atributiile lui sa fie simtitor restranse, o parte din competentele sale fiind transferate Biroului Permanent. Nastase nu va mai avea puterea de a controla accesul deputatilor la informatii si nu va mai avea dreptul de a-i numi pe secretarul general si secretarul adjunct al Camerei.

Aliatii vor trebui sa vina cu argumente forte pentru a obtine sprijinul celorlalti parteneri de guvernare, in conditiile in care umanistii si, mai nou, udemeristii au anuntat ca nu sunt adeptii revocarii celor doi.

Tariceanu vrea sa fie controlat de parlament

Alte modificari sustinute de Calin Popescu Tariceanu vizeaza intarirea controlului parlamentar asupra executivului, cu atat mai mult cu cat PSD a transformat forul legislativ intr-o "carpa de sters ghete". Tariceanu crede ca ministrii interpelati de parlamentari ar trebui obligati sa participe la sedinte, el insusi promitand ca, in calitate de prim-ministru, va veni in parlament sa ia parte la dezbaterile politice. Liderul liberal a propus ca, o data pe sesiune, la solicitarea unei treimi din totalul deputatilor sau senatorilor care sa apartina de doua grupuri parlamentare, sa se poata desfasura dezbateri politice cu primul-ministru pe chestiuni foarte importante.

Lasati telefoanele deschise!

Si pentru ca s-a vorbit de o comunicare eficienta intre executiv si parlamentari, deputatul Cornel Popa le-a atras atentia ministrilor PNL ca nu mai raspund la telefoane de cand au fost numiti in guvern. "Sa lasati telefoanele deschise, pentru ca nu mai avem cu cine comunica", a afirmat Popa. In replica, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, si ministrul culturii, Mona Musca, au sustinut ca primesc zilnic sute de telefoane si, daca ar sta sa raspunda la toate, ar insemna sa nu mai aiba timp sa conduca ministerele, in conditiile in care si asa muncesc cate 18-20 de ore din 24.