Ieri, pentru a doua oara consecutiv, Geoana a participat la sedinta "guvernului din umbra", condus de Adrian Nastase. Mai mult, Geoana i-a luat cuvantul din gura liderului executiv al social-democratilor, punctand toate elementele-cheie discutate in sedinta cu departamentele PSD.

Dincolo de lucrurile pe care ziaristii acreditati pe PSD le-au mai auzit (a se citi: de care s-au plictisit, minciuna portocalie, esecurile guvernarii portocalii etc.), departamentele PSD au pitrocit un amplu document distribuit presei, intitulat "Anul 2005. Bilantul esecurilor guvernarii de dreapta". Desi titlul analizei se numeste asa cum am aratat, in introducere se spune: "Guvernarea din perioada 2001-2004 a inregistrat importante realizari de dupa evenimentele din decembrie 1989. La sfarsitul mandatului, guvernul PSD a avut ca realizari intrarea Romaniei in NATO... etc.". Practic, cei doi lideri pesedisti au incercat sa faca o paralela intre realizarile guvernului PSD si esecurile actualei coalitii de guvernamant.

Nastase - bila alba

Incercarea lui Geoana de a-i "lua fata" lui Nastase in propriul teren s-a soldat cu o bila alba pentru presedintele executiv al PSD, la capitolul... umor.

"Trebuie sa mentinem aceasta guvernare intr-o zona de navigabilitate corecta, decenta. Nu doar puterea, nu doar opozitia. De aceea, eu ma angajez si in nume personal... pe aceasta nava, care in 2006 va trebui sa ne duca in UE, daca va fi nevoie, pot sa fiu un marinar care isi indeplineste datoria... dar impreuna cu colegii mei din departamente avem datoria sa spunem ce nu merge bine", a spus Nastase.

Nici instabilitatea politica din randurile Aliantei si coalitiei nu a scapat de remarcile lui Adrian Nastase. "Intr-un avion care risca sa se prabuseasca, reprezentantii Aliantei se bat care sa stea la geam", a comentat acesta ironic.

Remaniere

Desi bilantul prezentat ieri trebuia sa fie unul al esecurilor actualei guvernari, Adrian Nastase a fost fortat de imprejurari sa mentioneze trei actiuni pozitive realizate de presedintele Traian Basescu. "Am uitat sa spun ca noi am facut o analiza a guvernului Traian Basescu, condus de primul-ministru Tariceanu", a inceput acesta, aratand ca un lucru foarte bun a fost efortul de eliberare a ostaticilor. "Al doilea rol important a fost acela de a fi consolidat statutul presedintilor parlamentului. Daca nu deschidea aceasta discutie, nu avea loc o lunga dezbatere si Curtea Constitutionala nu putea sa mai spuna inca o data, pentru Traian Basescu, ca un mandat de 4 ani dureaza, in principiu, 4 ani", a punctat Nastase, dar cireasa de pe tort a venit de-abia la ultimul punct: "A treia chestiune foarte buna a fost ca, acum, cand a fost plecat Tariceanu in Bosnia Hertegovina, nu s-a mai dus la Palatul Victoria sa conduca o sedinta de guvern".

Intrebat care ar fi masurile luate daca s-ar afla in postura primului-ministru Tariceanu, presedintele Mircea Geoana si-a canalizat toata furia impotriva ministrilor mediului si sanatatii, dar si impotriva neamurilor acestora. "Atunci cand un ministrul sau un minister esueaza in mod dramatic sa isi faca datoria, acel ministru trebuie sa plece a doua zi cu tot neamul lui si cu toate aranjamentele din jurul lui, indiferent de pozitia pe care o are in partid", a spus Geoana.