"Imi doresc niste oameni care la orice nivel de cetatenie manifesta, ca simplu cetatean sau demnitar - care ii reprezinta pe cetateni - sa stai pe picioare, pe parerea si pe constiinta ta, pe opinia ta si sa nu te bata un vant de nicaieri: nici de sus, nici de jos, nici din dreapta, nici din stanga. (...) Un Senat in picioare si-a pastrat opinia initiala", a declarat Diaconu, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca o eventuala sanctionare a sa cu pierderea mandatului ar fi trebuit prevazuta in hotararea judecatoreasca, pentru ca ANI este organ administrativ care nu poate sanctiona.

"Niciuna dintre hotararile existente (...) nu apare sanctionarea mea, dimpotriva. In hotararea de la Curtea de Apel, pe o pagina intreaga judecatorul cere sa nu fiu sanctionat in niciun fel, pentru ca nu e culpa mea, ci e culpa Senatului, iar astazi Senatul si-a mentinut culpa, si-a asumat culpa. Dar subiectul se discuta si juridic si legislativ in continuare", a mai explicat Diaconu.

Senatorul PNL a amintit faptul ca la inceputul mandatului a solicitat punctul de vedere al Senatului privind o situatie de incompatibilitate, iar forul legislativ a precizat ca nu se afla in vreo astfel de situatie.

La sedinta de marti a plenului, pentru incetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, in timp ce 32 s-au exprimat impotriva acestui demers, iar alti 10 s-au abtinut.