Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul in privinta lui Orban, candidat al Romaniei, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marti seara, intr-o sedinta care va incepe la 18.00, ora locala (19.00 ora Romaniei), transmite MEDIAFAX.

Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE ii urmeaza si o validare de catre Consiliul European, insa aceasta reprezinta doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a confirmat saptamana trecuta ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.

"Nu e o decizie pe care o iau singur, ci ma consult cu foarte multi actori, pentru ca eu nu sunt doar o persoana individuala care este nominalizata, ci sunt nominalizarea Romaniei. Sunt si fost comisar european, daca ati vazut audierile, ati vazut ca unii mi-au atras atentia ca s-ar putea din postura de fost comisar european sa ajut Comisia Europeana. Deci este o decizie pe care nu pot sa o iau singur, daca as fi putut sa o iau singur, as fi luat-o mai repede cu siguranta", a declarat, marti, Orban.

Intrebat daca a avut consultari si cu presedintele Traian Basescu, cu conducerea PDL sau liderii grupului PPE, Orban a refuzat sa comenteze.

El a aratat ca avand in vedere ca mai avea o saptamana pana la urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European, mai dispunea de o decizie finala cu privire la aceasta candidatura. "Mai am cateva zile si am timp pana inainte de sesiune sa iau o decizie. Voi lua o decizie in urmatoarele zile", a mentionat Orban.