"Noi am pierdut in mod natural, anual, intre 100.000 si 200.000 de oameni. La asta s-a adaugat, dupa 2004, mai ales dupa 2008, exodul masiv de romani spre Europa - doua-trei milioane", spune Iliescu, potrivit caruia, insumand aceste date, in Romania, la ora actuala, au ramas cel mult 15-16 milioane de alegatori.

Ion Iliescu considera ca, in aceste conditii, unul din invatamintele pe care guvernul Ponta si societatea romaneasca ar trebui sa le traga este statuarea prin lege a faptului ca romanii plecati din tara mai mult de sase luni - eventual, de un an - nu vor mai face parte din listele electorale permanente.

"Acesti oameni au dreptul, daca sunt intamplator in tara, sa se inscrie pe liste suplimentare si sa voteze; afara, daca merg la ambasade ori consulate, sa voteze acolo. Atat. Sa nu afecteze voturile celor care sunt statornici, votanti permanenti in Romania", a declarat Ion Iliescu, citat de hotnews.ro.

El spune ca un astfel de act normativ "ar fi binevenit in contextul acestei mobilitati accentuate a cetatenilor - cu valuri de plecari si veniri".