"Este foarte clar ca primul-ministru nu poate lipsi de la Consiliul European (...). Din punct de vedere constitutional, legal este limpede ca premierul nu poate lipsi de la discutiile privind orientarea, optiunile, masurile pe care politica externa le adopta si le intreprinde", a spus Marga intr-o conferinta de presa.

El a subliniat ca, potrivit Constitutiei, raspunderea politicii externe revine celor trei actori - Parlamentul, Guvernul si Presedintia -, iar in ultimii ani Romania nu a avut prim-ministri, context in care "Presedintia si-a extins interventia pe o sfera mai mare".

"V-o spun foarte direct: din pacate, Romania nu a avut prim-ministri pana in ultimii ani si intelegeti afirmatia. Asta nu inseamna ca nu gaseam un birou pe care sa scrie prim-ministri sau pe cineva in birou. Nu a avut prim-ministri care sa asume capitolul de reprezentare externa asa cum il prevede Constitutia, voluminos pe masura Constitutiei. (...) Eu cred ca in mod cu totul intemeiat premierul Victor Ponta si-a asumat prevederile Constitutiei. Eu cred ca profund intemeiat premierul si-a asumat rolul pe care i-l confera si Constitutia si toate reglementarile legale din Romania", a spus Marga, potrivit MEDIAFAX.

El a reluat si argumentatia ca problemele de la Consiliul European tin de competenta primului-ministru.

"Problemele care sunt pe agenda Consiliului European sunt probleme privind bugetul, mai cu seama multianual care se pregateste pentru 2014-2020. Oricine stie bine ca bugetul este o problema a unui prim-ministru, ca bugetul intra in competenta primului-ministru. Idem problema job-urilor, problema cresterii economice, aceasta sunt de asemenea probleme care intra in competenta primului-ministru si a Guvernului in intelesul cuprinzator", a afirmat ministrul de Externe.