"Cred ca, daca motiunea de cenzura va trece, Romania nu isi poate permite un Guvern de serviciu pentru jumatate de an. Daca USL va darama Guvernul, atunci USL trebuie sa-si asume guvernarea, printr-un Executiv politic. Traian Basescu este obligat, de dragul stabilitatii tarii, sa nu mai incerce sa faca aceleasi artificii constitutionale pe care le-a facut dupa caderea Guvernului Boc din octombrie 2009", a precizat Geoana pentru MEDIAFAX.

Geoana a mentionat ca Guvernul Ungureanu a inregistrat trei esecuri, el apreciind ca Executivul a esuat, in primul rand, in a propune spre dezbatere Parlamentului o strategie energetica si o strategie de exploatare a resurselor nationale, care ar fi trebuit sa dea sens unei politici economice nationale.

Al doilea esec al Guvernului Ungureanu, in opinia lui Geoana, a constat in faptul ca Executivul nu a dat un raspuns convingator la problema absorbtiei fondurilor europene, dovada fiind faptul ca Romania risca suspendarea platilor pentru cinci programe europene.

"Guvernul Ungureanu a esuat in a da raspunsuri clare de stimulare a economiei si de crestere a puterii de cumparare a romanilor, fie ca era vorba de reducerea CAS, care ar putea diminua munca la negru, fie de revenirea salariilor in sectorul bugetar", a mai spus Geoana, referindu-se la al treilea esec al Executivului.

Fostul presedinte al PSD a apreciat ca un nou Guvern politic, care ar urma Guvernului Ungureanu, ar avea cinci mari prioritati, prima fiind propunerea de masuri de creare de locuri de munca si de consolidare a unei economii nationale, prin prezentarea in fata Parlamentului a unei strategii energetice si a unei strategii de exploatare a resurselor naturale.

Reforma administratiei fiscale si a vamilor, pentru a avea mai multi bani la buget si pentru a putea creste nivelul de trai al populatiei, cresterea absorbtiei fondurilor europene, pentru a recupera decalajele de dezvoltare fata de media UE, lansarea in discutie publica a unei noi legi a sanatatii si organizarea dincolo de orice indoiala a alegerilor locale si parlamentare ar reprezenta, in opinia lui Geoana, celelalte patru prioritati ale unui nou eventual Guvern politic.