Proiectul de modificare a Legii Academiei a fost initiat de un grup de deputati PSD, iar pretextul a fost marirea indemnizatiei pentru academicieni de la 11,5 milioane de lei la trei salarii medii pe economie pentru membrii titulari si 2,5 pentru membrii corespondenti. Modificarea esentiala a fost introdusa la sfirsitul proiectului, astfel incit unii dintre semnatari spun acum ca nici n-au observat-o.

Art. 16 din Legea nr. 752/2001, care prevede limita de doua mandate pentru functia de presedinte, este eliminat prin acest proiect, astfel incit un academician ar putea sa o detina oricit, prin realegere la patru ani. "Acest substrat nu l-am stiut. Eu am sustinut doar marirea indemnizatiilor", spune deputatul Valeriu Zgonea. Beneficiarii directi ai noii legi ar fi doar Eugen Simion si vicepresedintele Maya Simionescu, singurii din Biroul Prezidiu care isi vor incheia, in luna februarie, al doilea mandat si nu ar mai putea fi realesi pe aceleasi functii.

Sfori cu mandat de patru ani

Proiectul a stirnit stupoare in rindul academicienilor, care au aflat de el dupa ce a fost intocmit. "Nu stiu nimic despre acest proiect, desi o asemenea initiativa ar trebui sa fie discutata intii in Academie", spune vicepresedintele Gheorghe Vladutescu. "Am gasit acest proiect pe un site si este foarte ciudat ca noi nu am fost informati de el.

Potrivit articolului 60 din Statut, orice initiativa de acest fel trebuie dezbatuta in Adunarea Generala", este de parere si vicepresedintele Florin Filip, considerind ca limita de doua mandate trebuie mentinuta. Secretarul general al Academiei, Victor Voicu, acuza la rindu-i maniera nedemocratica de schimbare a legii: "Cineva a fost sigur interesat sa o promoveze, pentru ca pregatirile pentru organizarea viitoarelor alegeri nu au inceput inca, asa cum ar trebui".

Simion este banuit ca a orchestrat totul

Desi a declarat oficial ca nu mai vrea sa fie presedinte, Simion este banuit ca a determinat aceste modificari. Culmea, cu exact patru ani in urma, inainte de anterioarele alegeri, in aceeasi maniera a fost adoptata actuala Lege a Academiei, prin care presedintele a putut sa ramina doua mandate in functie, nu doar unul. De data aceasta insa, guvernul s-a pronuntat deja impotriva, sansele sa treaca din nou prin comisii in aceasta forma fiind reduse.