• PDL: Sper ca e o gluma

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca PDL respinge categoric propunerea UDMR si a aratat ca are certitudinea ca o asemenea prevedere nu va fi votata. "Va asigur ca ea (propunerea UDMR n.r.) va fi luata in dezbaterea Comisiei juridice, care analizeaza proiectul de revizuire a Constitutiei, si cu certitudine nu va fi votata. PDL categoric respinge o asemenea initiativa si o crede totalmente impotriva actualei Constitutii si a realitatilor care consacra statul roman", a precizat Ioan Oltean.

La randul ei, liderul PDL Roberta Anstase a declarat ca subiectul nici macar nu se poate discuta. "Asta nu discutam, nici nu se pune problema", a precizat Roberta Anastase, citata de MEDIAFAX.

"Sper ca este o gluma. Din punctul meu de vedere sunt lucruri care nu ar trebui sa se negocieze, unul dintre acestea este acesta cu caracterul national, unitar, independent, suveran si indivizibil. Asa cum, de asemenea, este si subiectul cu Tinutul Secuiesc", a spus Turcan, precizand ca acest compromis nu trebuie facut de niciun guvern al Romaniei.

Pe de alta parte, deputatul UDMR Varga Attila a declarat ca UDMR a propus eliminarea din Constitutie a caracterului national al statului roman deoarece este o prevedere anacronica. El a precizat ca nu exista o legatura directa cu crearea Tinutului Secuiesc si ca Uniunea este constienta ca este foarte dificil de realizat aceasta eliminare.

"Consideram ca aceasta caracteristica a oricarui stat de a fi stat national este oarecum anacronica. Aceasta am propus si in 1991, cand a fost adoptata noua Constitutie, si in 2003 cand a fost modificata, pe cale de consecinta, ca sa fim si consecventi, am propus si acum", a spus Attila Varga.

El a precizat ca UDMR propune si modificarea articolului 152 pentru a fi "in termeni juridici". "Suntem constienti ca este foarte dificil a modifica, de altfel este foarte dificil de a modifica orice in Constitutie pentru ca nu exista vointa politica", a explicat deputatul UDMR.

  • UNPR: Constitutia nu poate fi modificata

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat ca prevederile constitutionale legate de structura fundamentala a statului nu pot suferi modificari, asa cum doreste UDMR.

Diaconescu a afirmat ca amendamentul depus de UDMR reflecta o tema recurenta a Uniunii, insa este previzibil ca rezultatul unei consultari referendare pe tema va fi negativ.

  • PSD: Amendamentul are un caracter exclusiv electoral

Propunerea UDMR a fost respinsa si de opozitie. Presedintele PSD, Victor Ponta, este de parere ca amendamentul UDMR este nerealist, cu caracter exclusiv electoral.

Ponta a caracterizat amendamentul UDMR la articolul 1 din Constitutie ca nerealist. "Din cauza apropierii alegerilor si a competitiei electorale, apar asemenea propuneri nerealiste, cu caracter electoral. De aceea discutia despre revizuirea Constitutie trebuie purtata in 2013, cand nu va mai plana spectrul alegerilor si propunerile pot fi serioase", a mai afirmat Ponta.

De asemenea, liderul grupului PSD din Camera, Mircea Dusa, a declarat ca judetele Harghita si Covasna sunt deja "stat in stat" si ca propunerea UDMR vine pe fondul situatiei de haos din Romania.

  • PNL: Statul trebuie sa fie national

La randul ei, deputatul PNL Alina Gorghiu, membru in Comisia juridica a Camerei, a declarat ca propunerea UDMR depaseste limitele revizuirii Legii Fundamentale.

"Aceasta propunere va fi lamurita in prima sedinta de revizuire a Constitutiei. E un amendament care depaseste limitele de revizuire a Constitutiei. Statul trebuie sa fie unitar, national si nu se poate trece peste aceasta limita", a spus Gorghiu.

  • PC: Propunerea este flagrant neconstitutionala

Propunerea este criticata si de liderul PC, Dan Voiculescu. "Propunerea UDMR privind modificarea Constitutiei in sensul eliminarii caracterului de «stat national» este flagrant neconstitutionala, incalcand art. 152 din legea fundamentala, care stabileste explicit ca prevederile art. 1 nu pot face obiectul revizuirii", scrie Voiculescu intr-un comunicat.

Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".

Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil".

Actuala Lege fundamentala a Romaniei prevede, la articolul 152 – (1) privind" limitele revizuirii, ca "dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii".